|

Roman çocuklar kahvaltıyla okula bağlandı

Samsun'da Romanlar'ın ağırlıklı olarak yaşadığı mahalledeki iki okulda başlatılan 'Gün kahvaltı ile başlar' projesiyle Roman çocukların okula devamsızlık oranı düşürüldü. Her gün çocuklara verilen ücretsiz kahvaltı ile çocukların okula gelmeleri sağlandı.

Yeni Şafak
10:18 - 5/01/2016 Salı
Güncelleme: 10:55 - 5/01/2016 Salı
DHA

Samsun'un Canik İlçesinde Romanlar'ın ağırlıklı olarak yaşadıkları 200 Evler ve Yavuz Selim Mahallesi'nde çocukların gittiği Yavuz Selim İlkokulu ve Emrullah Efendi Ortaokulu'nda 1.5 ay önce 'Gün kahvaltı ile başlar' projesi başlatıldı. Proje ile dezavantajlı durumda olan Roman öğrencilerin okullaşma oranı ve okula devamlılığı arttırmayı, beslenme yetersizliği nedeniyle ilgili öğrenme güçlüğünü asgari düzeye indirmeyi, dezavantajlı durumda olan ve gelişmekte olan çocuklara düzenli beslenme alışkanlığı kazandırılması amaçlandı.



Canik Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından maddi destek verilen proje kapsamında hafta içi hergün 794 öğrencisi bulunan 2 okula gelen çocuklara ilk ders saatinde kahvaltı verilmeye başlandı. Uygulama sonunda çocukların okula devam oranı yüzde 13 arttı.



Okula devamlılık arttı


İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, bu proje ile kahvaltı yapmayan çocukların kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarını sağlamak ve dezavantajlı bölgelerdeki çocukların okula devam oranını ve başarısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle dedi: "Projenin hayata geçmesinin ardından ölçülür düzeyde de devam oranlarında bir artış yakalandı. Bölgemizin sosyo-ekonomik durumu göz önüne alındığında çocuklarımızın büyük bir bölümü kahvaltı yapmadan okula geldiğini ve devam sorunları yaşadığını biliyoruz. Bu proje ile çocuklarımıza bir katkı sağlamak istiyoruz. Dengeli beslenme düzenli olma alışkanlıklarını artırmayı hedefliyoruz. Mahalle halkımızdan muhtarlarımızdan, okuldaki yöneticilerimizden de bu anlamda ciddi bir destek ve projeye de katkı var. Hepsine teşekkür ediyorum. Yüzde 13 oranında devam oranında artış var. Bizim için bir öğrencinin bile devamlılığını artırmak bir başarıdır."



İki okulun büyük çoğunluğu Romanlar'ın yaşadığı mahallelerde yer aldığını belirten İl Müdürü Girgin, "Tabii biz ayırmıyoruz, tabiî ki ama sosyo-ekonomik gerçeklerde bunların eğitim öğretime bakışı okula devamları konusunda da ciddi sorunlar var. 'Gün kahvaltı ile başlar' projesinin yanı sıra başka projeler de bu bölgede yürütülüyor. Başlattığımız bu kahvaltı uygulaması yıl sonuna kadar devam edecek. Yıl sonunda seneye devam edip etmeyeceğine karar verilecek" diye konuştu.



Çocuklar kahvaltıdan memnun


İlkokul 3'üncü sınıf öğrencisi Feyza Özuygur, kendilerine hergün kahvaltı verildiğini belirtirken, "Çok güzel bir uygulama, herkes yiyor. Gelmemezlik bile yapmıyorlar. Kahvaltı için herkes okula geliyor" dedi.



3'üncü sınıf öğrencisi Zekiye Nur Kepçe, "Okulda kahvaltı dağıtıyorlar, çok seviyoruz. Önceden kahvaltı yapmayan arkadaşlarım vardı, artık onlar da okula geliyorlar. Okulda kahvaltılarını yapıyorlar" diye konuştu.



6ıncı sınıf öğrencisi Mine Marhan ise, şöyle konuştu:"Evde kahvaltı yapıyorum. Ama yapmayan arkadaşlarım da var. Onlar da artık gelip okulda kahvaltı yapıyor. Kahvaltı için okula gelen arkadaşlarım var. Bize sabahları börek, süt, meyve suyu, poğaça gibi kahvaltılıkları veriyorlar."




#okul
#eğitim
#kahvaltı
#samsun
#romanlar
8 yıl önce