|

S. Arabistan-İran krizi küresel enerjiyi etkiler

Brookings Enstitüsü Uzmanı ve ABD’nin Eski Bakü Büyükelçisi Kauzlarich: “Petrolde arz fazlası ve talebin azalması sonucu olarak büyük şirketler İran’a yatırım yapmakta riskli olduğu düşüncesiyle daha yavaş davranacaktır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/01/2016 Cuma
Güncelleme: 00:37 - 8/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Uluslararası enerji piyasası uzmanları, Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanan gerginliğin Ortadoğu'nun yanı sıra tüm küresel enerji pazarını etkileyeceğini belirtti. Brookings Enstitüsü uzmanlarından Richard Kauzlarich, yaptığı açıklamada, iki ülke arasında yaşanan gerginliğin enerji piyasalarını etkilemenin yanısıra İran'a yaptırımların kaldırılması konusunda da soru işaretlerini artıracağını ifade etti. Kauzlarich, benzer bir gerginliğin bundan 10 yıl önce yaşanması durumunda petrol piyasasının çok ciddi anlamda etkilenebileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Peki bugün neden etkilemiyor. İki sebep var. Birincisi, henüz çok erken. Bu tansiyonun daha ne kadar devam edeceğini bilmiyoruz. İkincisi, ki bence daha önemli olanı, petrolde küresel pazardaki arz fazlası ve talebin azalmasının sonucu olarak büyük şirketler İran'a yatırım için daha yavaş davranacaktır.”



Avrupa Jeopolitik Forumu'nun araştırma direktörü George Niculescu ise iki büyük ülke arasında yaşandığı için daha büyük etkiye yol açacağını öne sürdü.


#Avrupa Jeopolitik Forumu
#küresel enerji
#Kauzlarich
#Petrolde arz
#Ortadoğu
8 yıl önce