|

Selimiye Camisi bu yıl da mahyasız

Ramazanda ziyaretçi akınına uğrayan Selimiye Camisi'ne bu yıl da mahya asılamayacağı belirtildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, mahyanın Osmanlı geleneği olduğunu ve camiilere ayrı bir güzellik kattığını ifade ederek, Selimiye Camisi'nin tadilata ihtiyacı olduğu için mahya asılmadığını söyledi.

Yeni Şafak
20:08 - 27/06/2014 Cuma
Güncelleme: 20:52 - 27/06/2014 Cuma
AA
Selimiye Camisi bu yıl da mahyasız
Selimiye Camisi bu yıl da mahyasız
Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm yaptığı açıklamada, Osmanlı geleneği olan mahyanın,ramazan ayında kente ayrı bir güzellik ve ayrıcalık kattığını söyledi.


Bu yıl Edirne'de sadece Mevlana Camisi'ne dijital mahya asılacağını belirten Üzüm, ''Gönül isterdi ki,Selimiye Camisi'ne de mahya asalım. Selimiye'de mahya olsa çok hoş olurdu. Şu anda caminin restorasyona ihtiyacı var. Özellikle şerefeler de problemler var. İnşallah restorasyon yapıldıktan sonra buradaki Osmanlı miraslarını mahyalarla süsleriz'' dedi.


Üzüm, Türk-İslam sanat eserlerinin zirve isimlerinden Selimiye Camisi'nin teknik, manevi ve estetik değerleriyle döneminin ve sonraki zamanların en muhteşem eserlerinden sayıldığını vurguladı.


Cami ve külliyesinin UNESCO'nun Kültür ve Miras Listesi'nde yer almasının ardından ziyaretçi sayısının da arttığına değinen Üzüm, " Selimiye Camisi yılın her mevsiminde ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ziyaretçi sayısıramazan ayında iki katına ulaşıyor" diye konuştu.


 Mahya


Ramazan aylarında, camilerin minareleri arasına asılan ışıklı yazılara mahya deniliyor. Eskiden büyük camilerde iki minare arasına ip veya teller gerilir, mahya ustası da genellikle zeytinyağ doldurulmuş kandilleri veya mumlu fenerleri ipin üzerine dizerek istediği dini yazıyı yazar, hatta resimler yapardı.


Bütün ramazan boyu bu kandiller rüzgara rağmen geceleri pırıl pırıl yanardı. Camilerin elektrikle aydınlatılmaya başlanmasından sonra mahyacılık kolaylaştı. 
#Ramazan
#Edirne
#Selimiye
#Mahya
10 yıl önce