|

Somut öneri bekliyoruz

Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan'da seçimlerin ardından yaşanan gelişmelere ilişkin, "Yunanistan’ın somut önerilerini bekliyoruz" dedi.

Yeni Şafak
18:46 - 4/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:50 - 4/02/2015 Çarşamba
AA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’dan somut öneriler beklediklerini söyledi.


Merkel, başkent Berlin'de Malta Başbakanı Joseph Muscat ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Yunanistan'daki seçimlerden sonraki gelişmelere değinerek Yunanistan’da hükümetin henüz yeni göreve başladığını anımsattı. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Yunan mevkidaşıyla görüşeceğini belirten Merkel, “Biz şimdilik Yunanistan’ın somut önerilerini bekliyoruz” dedi.


Önerilerden sonra bu konuda görüşmeler yapabileceklerine işaret eden Merkel, Almanya’nın siyasetinin Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nin bir parçası olarak kalması yönünde olduğunu ve bu şekilde kalacağını kaydetti.


Avro Bölgesi’nin bölünüp bölünemeyeceğiyle ilişkin bir soruya karşılık Merkel, Avro Bölgesi’ne üye olan ülkelerin Yunanistan’a ilişkin tutumunun farklı olmadığını düşündüğünü belirterek İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile telefon görüşmesi yaptığını, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de temasa geçtiğini ifade etti.


Yunanistan halkının seçimine saygı duyduğunu söyleyen Merkel, gelecek hafta AB zirvesindeYunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşeceğini belirtti.


Merkel, Libya’daki IŞİD varlığını tehdit olarak görüp görmediği yönündeki bir soruya karşılık, bunu tehdit olarak gördüğünü ve bundan dolayı Libya’nın "başarısız ülke" (failed state) olmaması için elden gelenin yapılması gerektiğini, Libya’ya ilişkin güvenlik konusunda Birleşmiş Milletler'in alacağı kararları Almanya’nın destekleyeceğini vurguladı.


Ukrayna kriziyle ilgili müzakerelerin başarısız olup olmadığı sorusu üzerine Merkel, bunu temelde başarısız olarak görmediğini belirterek "Ancak bu istediğimiz gibi hızlı bir şekilde sonuca ulaşmıyor" değerlemesinde bulundu. Merkel, Ukrayna’nın doğusundaki ihtilafın çözümü için diplomatik çabaların sürmesi gerektiğinin altını çizdi.


Malta Başbakanı Muscat da herkesin Ukrayna’daki krizi kaygıyla izlediğini ifade ederek "Tabii ki Avrupa doğu sınırlarına odaklanıyor. Ancak Avrupa'nın, güney sınırındaki sorunları unutmaması lazım" dedi.


Libya’nın Avrupa için önemli bir ülke olduğunu belirten Muscat, buradaki güvenliğin sağlanması gerektiğine işaret etti.


Yunanistan ve Avro Bölgesi konularında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile fikir birliği içinde olduğunu dile getiren Muscat, "Biz borçların silinmesine karşıyız. Bu bizim için müzakereye açık değil" diye konuştu.


"Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nde kalmasını istiyoruz" diyen Muscat, bunun için de mümkün olan her şeyin yapılması gerektiğini kaydetti.


Muscat, bu konuda kurallara uyulmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

#angela merkel
#yunanistan
#almanya
#merkel çipras ilişkileri
9 yıl önce