|

Sovyetler'e izin yok

Rusya ve ABD arasında Ukrayna kriziyle alevlenen ve yeni bir soğuk savaşa dönüşen tansiyon yükseliyor. Son olarak ABD Savunma Bakanı Carter, Moskova’nın Sovyetler Birliği dönemindeki gibi nüfuz sahaları oluşturmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/06/2015 Salı
Güncelleme: 22:02 - 22/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter, Rusya ve IŞİD tehditlerini görüşmek üzere Avrupa'daki NATO müttefiklerini ziyaret turu kapsamında geldiği Almanya'da, ABD'nin Rusya'nın kendilerini geriye çekmesine izin vermeyeceğini söyledi. Moskova'nın Sovyetler Birliği dönemindeki etkiyi yeniden oluşturmak istediğini öne süren Carter “soğuk ya da sıcak savaş arayışı içinde değiliz, Rusya'yı düşman yapmaya çalışmıyoruz ancak uluslararası kurallar çerçevesinde müttefiklerimizi koruyacağız” ifadelerini kullandı.



DÜŞMANCA TAVIR


Rusya'nın hesaplarını değiştirene kadar Avrupa'nın yaptırımlarına devam etmesi gerektiğini söyleyen Carter, Moskova'nın Doğu Avrupa'ya karşı 'düşmanca' bir tavır takındığını savunup NATO'nun Rusya sınırları yakınlarında askeri varlığını artırmasını da bu savına bağladı. Carter, NATO'nun askeri varlığını genişletmesinin nedenleriyle ilgili soru karşısında, 'Tüm bunları Rusya'nın, Devlet Başkanı Vladimir Putin iktidarında ya da daha sonraları da değişmeyebileceğini düşünerek yaptık' dedi.



PUTİN DEĞİŞİR Mİ?


NATO'nun Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde yoğunlaşan tatbikatları için de 'Moskova'ya yönelik güçlü ve dengeli bir yaklaşım' diyen Carter, 'Putin politikalarını değiştirir mi bilmiyorum. Ancak gerici bir yol izlendiği kesin' diye konuştu.Öte yandan Moskova-Washington ilişkilerinin yakın bir gelecekte iyileşmesini beklemediğini de ekleyen Carter, ABD'nin ilişkilerin iyileşebilmesi için 'kapıları açık bıraktığını' savundu.



Ocak'a kadar uzatıldı


Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'daki krizle ilgili Moskova yönetimine baskıyı sürdürmek amacıyla Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları Ocak ayına kadar uzattı. AB Dışişleri Bakanları'nın Lüksemburg'daki toplantısında, Rusya'nın “Ukrayna'nın doğusunda istikrarı bozucu rolüne” cevaben bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların uzatılması kararlaştırıldı. AB'den yapılan açıklamada, yaptırımların, “bazı finansal piyasalara erişime yönelik sınırlamalar, belli başlı teknolojiler ve Rusya ile AB arasında enerji ve savunma sektörlerindeki karşılıklı alışveriş yasağını” içerdiği belirtildi. AB'nin Rusya'ya yönelik geçen yıl Temmuz ayında hayata geçirdiği ekonomik yaptırımlar, Eylül ayında güçlendirilmişti. Yaptırımların süresi, Temmuz ayında dolacaktı.


#Rusya
#abd
#nato
#sovyetler birliği
#Avrupa Birliği
9 yıl önce
default-profile-img