|

Sur'a 9 geçici karakol kurulacak

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Diyarbakır Valiliğinin, Sur ilçesi için yaptığı bütün taleplerini karşılama kararı aldı. Kurul, 8'i çatışmaların meydana geldiği 6 mahallede olmak üzere toplam 12 geçici güvenlik noktasından 9'una onay verdi.​​

Yeni Şafak
13:27 - 6/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:37 - 6/04/2016 Çarşamba
DHA

Diyarbakır Valiliği, merkez Sur ilçesindeki 6 mahallede hendek kazıp barikat kuran PKK'lı teröristlere karşı 103 gün süren operasyonun ardından, güvenliğin sağlanması için kurulacak geçici güvenlik noktaları, hafriyatın taşınması ve Sur'un açık ve gediklerinin kapatılması için Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurdu. Kurul, Valiliğin bütün taleplerini karşılamak için karar alırken, 8'i çatışmaların meydana geldiği 6 mahallede olmak üzere toplam 12 geçici güvenlik noktasından 9'una onay verdi.



Merkez Sur ilçesinde 2 Aralık 2015'te başlayan ve 103 gün sonra biten 6 mahalledeki terör operasyonundan sonra, ilçede yapılacak olan çalışmalar nedeniyle bölgenin SİT alanı olması nedeniyle Diyarbakır Valiliği, 3 ayrı konuda Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurarak izin istedi. Valiliğin başvurusu üzerine toplanan Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, alınacak güvenlik önlemleri kapsamında, kapanmış olan yollardaki bina enkazlarına ait molozların Müze Müdürlüğü uzmanları, denetiminde kaldırılmasının uygun olduğuna, kısmen veya tamamen yıkılmış, tescilli yapılara ait molozlara rastlanılması durumunda, bu yapılara ait nitelikli yapı elamanlarının (sütun, sütun başlığı, kemer taşları vb.) daha sonra değerlendirmek üzere müze müdürlüğü uzmanları denetiminde ait olduğu alanda uygun bir şekilde, muhafaza edilmesine karar verdi.


Kurul, alınacak güvenlik önlemleri kapsamında tescilli Diyarbakır surlarının muhtelif noktalarında bulunan ve ekli haritada yerleri işaretlenen açıklık, geçiş ve gediklerin taşınabilir, portatif beton bloklarla kapatılmasının da uygun olduğuna karar verdi.



9 GEÇİCİ GÜVENLİK NOKTASINA İZİN VERİLDİ

Diyarbakır Valiliğinin Sur ilçesinde alınacak güvenlik önlemleri kapsamında 11'i çatışmaların yaşandığı 6 mahallede, 1'i ise Ali Paşa Mahallesinde kurulmasını uygun gördüğü geçici güvenlik noktaları ile ilgili izin istediği kurul, bu talebi de büyük oranda karşıladı. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu aldığı kararda, "Diyarbakır İli merkez Sur İlçesi kentsel SİT alanı içerisinde kalan mahallelerde, yaşanan terör olaylarından kaynaklı operasyonların tamamlanması sonrasında, alınacak güvenlik önlemleri ve muhtemel can kayıplarının engellenmesi kapsamında, Sur içi bölgesi Güneydoğu ve Kuzeydoğu kanatlarında 8 adet geçici güvenlik noktası ile Güneybatı kanadında tescilli Ali Paşa Camii civarı Talu Sokak çıkmazı kesiminde bulunan alanda 1 adet geçici güvenlik noktasının mülkiyet konusunun dikkate alınarak, yapılmasının uygun olduğuna, Güneybatı ile Kuzeybatı kanatları için önerilen 3 adet geçici güvenlik noktalarının Diyarbakır Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca alanda yapılacak tespit çalışmasından sonra konunun görüşülmesine karar verildi" dedi.



BELEDİYELER KARŞI OY KULLANDI

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun aldığı 3 karara kurulda bulunan Büyükşehir ve Sur Belediyesinin temsilcileri karşı oy kullanırken, kurulun onay verdiği geçici güvenlik noktalarından birinin çatışmaların olmadığı Ali Paşa mahallesinde olduğu görüldü.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Dairesi ise, çatışma sonrası Sur'un havadan çekilen fotoğraflarına yapılmak istenen güvenlik noktaları ve oluşan yeni yolları işleyerek Sur'un operasyon sonrası oluşan haritasını çıkardı.


#diyarbakır valiliği
#sur
#geçici karakol
8 yıl önce