|

TAYSAD'tan Bakanlığa ihracatı artırma önerisi

Otomotiv sektörü tedarik sanayicileri hem iç pazar hem de ihracat cirosunu artırmak için çeşitli önerilerden oluşan bir çalışmayı bir ay içinde Sanayi Bakanlığı'na ileteceklerini açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:39 - 23/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, sektörün rekabet gücünü artırmak için Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü ile daha önce görüştüklerini ifade etti. Kanca, sektörün lojistik maliyetlerini düşürmek için de Ekonomi Bakanlığı ile temasta olduklarını belirtti.



2017 BÜYÜME TAHMİNİ %3,5 İLA 5 ARASINDA


Bu yıl yüzde 7.5 büyümeyle tamamlanması beklenen otomotiv sektörü cirosunun gelecek yıl dolar bazında yüzde 3.5 ile yüzde 5 arasında artacağını tahmin ettiklerini belirten Kanca, sektörün orta vadeli büyüme görünümüne dikkat çekti.


Kanca, “Otomotiv sektörünün yurtiçi ve yurtdışı toplam satış gelirlerinin 2017'de yüzde 3.5 ile yüzde 5 arasında büyüyeceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.



OTOMOTİVİN YÜZDE 40'I TEDARİK SANAYİSİ


Türkiye'nin ihracatından en büyük payı alan otomotiv sektörü araç üreticileri ve parça üreticileri olmak üzere iki temel bileşenden oluşuyor. İhracatın yaklaşık üçte ikisini araç üreticileri, kalanını ise parça üreticileri gerçekleştiriyor. Basın mensuplarıyla bir araya gelinen toplantıda toplam iç pazar ve ihracat büyüklüğü rakam olarak ifade edilmedi, ancak TAYSAD ve OSD verilerine göre geçen yılın tamamında 17.7 milyar dolar olan toplam otomotiv sektörü ihracatı bu yıl 19.6 milyar dolar oldu. İhracatın yıl sonunda 23 milyar dolar olması bekleniyor. Tedarik sanayi ise bu yıl 9.1 milyar dolar ile sektörün ihracatının yüzde 40'ını gerçekleştireceğini tahmin ediyor.



EGEA, MEGANE VE C-HR SEKTÖRÜ CANLANDIRDI


TAYSAD Başkan Yardımcısı Albert Saydam da, son iki yılda sadece Türkiye'de üretilmesine karar verilen ve bu nedenle sektörün ihracatının keskin artmasına yardımcı olan Fiat Egea, Renault Megane ve Toyota C-HR modellerini örnek göstererek, sektörün üretim ve ihracatının bu modeller sayesinde yükseldiğini belirtti. Fiat, Renault ve Toyota'nın bu modelleri sadece Türkiye'de üretiliyor ve dünyaya ihraç ediliyor.


#Otomotiv sektörü
#TAYSAD
#İhracat
7 yıl önce