|

Ticaret hacmini iki katına çıkaracağız

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: "Türkiye ile Finlandiya arasındaki ikili ticaret hacmi 1,1 milyar avro. Bu rakamı önümüzdeki yıllarda iki katına çıkarmayı amaçlıyoruz" dedi. Niinistö Türkiye'nin Finlandiya için her zaman çok önemli ve yakın bir partner olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
15:14 - 14/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:18 - 14/10/2015 Çarşamba
AA

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye ile Finlandiya arasındaki ikili ticaret hacminin 1,1 milyar avro olduğunu belirterek, "Bu rakamı önümüzdeki yıllarda iki katına çıkarmayı amaçlıyoruz" dedi.



Niinistö, Finlandiya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı'nda, Türkiye'de meydana gelen terör saldırısını kınadı.



Saldırının tamamen insanlık dışı olduğunu aktaran Niinistö, bu nedenle ülkeler arasında daha çok işbirliğine ihtiyaç olduğunu, işbirliğinin bunlar için en büyük silah olduğunu kaydetti.



Niinistö, "Ancak işbirliği yaparak ve birleşerek ne kadar güçlü olduğumuzu gösterebiliriz, şiddetle değil" dedi.



Daha önce Türkiye ile Finlandiya arasında Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) anlaşması imzalandığını hatırlatan Niinistö, Türkiye'nin Finlandiya için her zaman çok önemli ve yakın bir partner olduğunu, Türkiye'nin Finlandiya gibi Doğu ve Batı arasında bir geçiş noktası olduğunu dile getirdi.



Niinistö, Türkiye'nin kültürlerin geçiş noktası olduğuna dikkati çekerek, "Bugün Türkiye, genç nüfusa sahip olan dinamik bir G20 ülkesi. Ve inanıyorum ki gelecek ay Antalya'da gerçekleştirilecek olan G20 Liderler Zirvesi somut sonuçlar doğuracaktır" şeklinde konuştu.



Sürdürülebilirlik ve etkin kaynak kullanımının Finlandiya'nın en belirgin özellikleri olduğunu vurgulayan Niinistö, Türk partnerleri için ikili ilişkileri güçlendirecek bir çok önerileri olduğunun altını çizdi.



Niinistö, Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınladığı bir rapora göre Finlandiya'nın dünyanın sekizinci en rekabetçi ülkesi olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:



"Finlandiya dünyanın önde gelen yenilikçi ülkelerinden biri. Türkiye için birçok fırsat sunuyoruz ve ikili ilişkilerimizin temelini sürdürülebilirlik oluşturacak. Türkiye ile Finlandiya arasındaki ikili ticaret hacmi 1,1 milyar avro. Bu rakamı önümüzdeki yıllarda iki katına çıkarmayı amaçlıyoruz.



Önümüzdeki aralık ayında Helsinki'de tekrar bir araya geleceğiz. 2 Aralık'ta bakanlık düzeyinde gerçekleştirilecek olan ilk JETCO toplantısı yapılacak. Bu toplantı da çok sıcak karşılanacağınızdan emin olabilirsiniz. Türkiye'de 'Bir kahvenin kırk yıl hatırı var' diye bir söz var. Bildiğiniz üzere Finlandiya dünyada kişi başına en çok kahvenin tüketildiği ülke. Kahve ile başlayan dostluk ve işbirliği hayat boyu sürecek."



"Finlandiya denilince akla gelen ilk şey kalite ve yüksek teknoloji"


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da Finlandiya'nın önde gelen iş adamlarının Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ziyaretin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri geliştirmek için yeni zeminler oluşturacağına inandığını söyledi.



Bugün ihtiyaç olan şeyin ülkeler arasındaki güçlü politik ilişkilerin, ekonomik ilişkileri de arzu edilen seviyeye çıkarması olduğunu aktaran Vardan, "Türkiye, 10-15 yıl önceki Türkiye değildir. Dün akşamki yemekte de tartıştığımız üzere, Türkiye'de bir çok şey olumlu yönde değişti" dedi.



Bu nedenle bugün düşünülmesi gereken şeyin daha çok ticaret ve daha çok yatırım olması gerektiğini vurgulayan Vardan, Finlandiya denilince akla gelen ilk şeyin kalite ve yüksek teknoloji olduğunu dile getirdi.



Vardan, bu nedenle Türkiye ve Finlandiya arasında sürdürülebilir ve çeşitlendirilmiş bir ekonomik ikili ilişki için, yeşil teknoloji, yenilenebilir enerji ve turizm gibi alanlarda büyük potansiyel gördüklerini ifade etti.



Bu arada Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk'un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Türkiye ve Finlandiya'nın önde gelen iş adamları katıldı.

#Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö
#DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan
#Finlandiya
9 yıl önce