|

TL 3,5 yıldır böyle olmamıştı

Dolar bu hafta 2.70 seviyelerinden 2.58'e kadar düştü. TL'nin değerlenmesi (yüzde 4'ün üzerinde) haftalık olarak değerlendirildiğinde 3.5 yılın zirvesinde gerçekleşti. Dolar şu sıralar 2.60'ın altında seyrediyor.

Yeni Şafak
10:01 - 15/05/2015 Cuma
Güncelleme: 07:06 - 15/05/2015 Cuma
Reuters

TL dolar karşısında haftanın ilk dört gününde yüzde 4'ün üzerinde değer kazanarak yaklaşık 3.5 yılın en yüksek haftalık değer kazancına ilerliyor.



ABD'DEN VERİLER BEKLENİYOR

TL'nin değer kazancında 12 yılın zirvesini gördüğü Mart ayından bu yana ise yüzde 7 değer kaybeden dolar endeksi de etkili oluyor. ABD'de dün açıklanan ve işsizlik maaş başvurularının geçen hafta 15 yılın en düşük seviyesine yaklaştığını gösteren veri tek başına ABD faiz artışı zamanlamasını öne çekmeye yeterli olmadı ve dolardaki zayıf seyir dün de devam etti. ABD'de bugün TSİ 1530'da açıklanacak Mayıs ayı New York Fed imalat endeksi, 1615'te açıklanacak Nisan ayı kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi ve 1700'de ise Mayıs ayı Michigan tüketici güven endeksi öncü verisi izlenecek. Yatırımcılar verilerde ilk çeyrekte zayıf büyüme kaydeden ABD ekonomisinin hızlanıp hızlanamadığına dair ipuçlarını takip edecek.



Euro ve sterlinin güçlenmesi dolar endeksini dört ayın dip seviyelerine çekerken, endeks bu hafta yüzde 1.4, 100.39 ile 12 yılın zirvesini gördüğü Mart ayından bu yana ise yüzde 7 değer kaybetti.



İç piyasada ise Ocak-Şubat-Mart dönemi işsizlik verileri, Nisan bütçe gerçekleşmeleri ve Mayıs ayına ilişkin beklenti anketi takip edilecek. İç verilerin piyasada bir etki yaratması beklenmiyor.



EN KÖTÜ OLMAKTAN ÇIKTI

Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'deki kayıpların bir bölümü telafi edildi ve TL en kötü performans gösteren para birimi olmaktan çıktı. TL dün dolar karşısında yüzde 1.5'e yakın değer kazanarak gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi.



TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 15'e kadar ulaşmıştı. TL'de son bir kaç günde yaşanan toplanmanın ardından real yeniden dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken, TL'deki değer kaybı yüzde 11'nin altına geriledi. Aynı dönemde en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı ise yüzde 4'ten yüzde 3'e geriledi.


#Türk Lirası
#TL
#Türk Lirası değeri
#dolar
9 yıl önce