|

Türkiye’de özgürlük Batı'da faşizm artıyor

Azınlık haklarını genişletme yönünde Türkiye tarihi adımlar atarken, Batı'da özellikle Müslümanları hedef alan ırkçı saldırılarda artış gözleniyor. İslam düşmanı saldırıların sonuncusu, İsveç’in başkenti Stockholm'ün Eskilstuna semtinde gerçekleşmiş ve cemaatin namaz kıldığı sırada bir cami kundaklanmıştı

Yeni Şafak
04:00 - 5/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:37 - 4/01/2015 Pazar
Diğer
Türkiye’nin azınlık haklarını genişlettiği ve yeni imkanlar tanıdığı bir dönemde, batıda özellikle Müslümanları hedef alan ırkçı saldırılarda gözle görünür bir artış yaşanıyor. Azınlık vakıflarına yönelik hakların iadesi sağlanırken ve 90 yıldır ilk kez kilise inşa etmek için Türkiye imkan sağlarken, batıda kendinden olmayanlara yaşam hakkı tanımama yönündeki ırkçı eğilimlerde artış gözleniyor.

TÜRKİYE'DE AZINLIĞA GENİŞ HAKLAR 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun azınlık temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle 90 yıldır yerine getirilmeyen taahhütleri karşılama kararı alındı. Osmanlı döneminde kurulan ve Şeriye ve Evkaf Vekaletinin kaldırılmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen azınlıklara ait vakıfların vakfiyelerinde yer alan şartların yerine getirileceği açıklandı. Azınlık haklarını genişletme yönünde Türkiye tarihi adımlar atarken, batıda özellikle Müslümanları hedef alan ırkçı saldırılarda artış gözleniyor.  

KUNDAKLAMA FURYASI

Batıdaki ırkçı ve İslam düşmanı saldırıların sonuncusu, 25 Aralık’ta İsveç’in başkenti Stockholmün Eskilstuna semtinde gerçeklenmiş ve cemaatin namaz kıldığı sırada bir cami kundaklanmıştı. Çıkan yangında 2 kişi dumandan etkilenmiş, 2 kişide yanıklar oluştuğu, 1 kişi de binadan kaçmaya çalışırken sinir krizi geçirmesi sonucu hastaneye kaldırılmıştı.

CAMİYE HAÇ ÇİZDİLER

Dormagen kentinde yaklaşık 10 gün öncede de inşaatı devam eden Diyanet İşleri Başkanlığı Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Süleymaniye Camii’ne benzer bir saldırı gerçekleştirilmişti. Camiye gamalı haç çizilmişti.

'Türkler öldürülecek' yazdılar

Almanya’nın Kuzey Vestfalya eyaletinin Dormagen kentinde bir okula aşırı sağcılar tarafından ırkçı saldırı düzenlendi. Hackenbroich ilçesinde bulunan ‘’Leibniz Gymansium’’ adlı lisenin pencerelerine ve duvarlarına ‘’Türkler Alman olamaz’’ ve ‘’Türkler öldürülecek’’ şeklinde yazılar yazıldı ve Nazilerin sembolü gamalı haç işareti çizildi. Dormagen polis yetkilisi Dirk Thies, Düsseldorf Devlet Güvenlik polisiyle birlikte soruşturmayı sürdüreceklerini belirtti. Hollanda’da da Müslümanlara ait bazı sivil toplum kuruluşları, Facebook'tan ülkedeki camilere yönelik kundaklama çağrısı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. 

#Türkiye
#Ahmet Davutoğlu
#Dormagen
#Vakıflar Genel Müdürlüğü
#azınlık
9 yıl önce