|

Vergiler düşüyor

Hükümet, beyaz eşya sektörüne doping etkisi yapacak ÖTV indirimi için düğmeye bastı. Enerji tüketimini düşürmek için tasarruflu ürünlere 1.5 puanlık vergi avantajı getiriliyor. Sektör temsilcileri, "İndirim satışları pozitif etkiler" dedi

Yeni Şafak
08:10 - 19/05/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 05:13 - 19/05/2015 الثلاثاء
Diğer

Hükümet, enerji tüketimini aşağı çekmek için tasarruflu beyaz eşya ürünlerine vergi avantajı getiriyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun enerji tasarruflu ürünlere destek sözünün ardından ekonomi yönetimi vergi indirimi için çalışma başlattı. Akıllı buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, klima ve bulaşık makinesi gibi eşyalarda vergi indirimine gidilecek. ÖTV indirimi enerji verimliliği yüksek A plus ürünlerde uygulanacak. Sabah'taki habere göre, televizyon, bilgisayar, cep telefonu gibi kahverengi eşyalar indirime dâhil edilmeyecek. Beyaz eşyadan alınan yüzde 6.7'lik ÖTV, verimlilik sınıfına göre 1-1.5 puan indirilecek. Enerji verimliliği yüksek ürünler teşvik edilirken, finansman modelleri de geliştiriliyor. Sanayi Bakanlığı da indirimin enerji verimliliğinde farklılık yaratıp yaratmayacağı konusunda bir çalışma yürüttü. Maliye enerji verimliliğine göre değerlendirme yaparak, indirim oranını netleştirecek.



SATIŞLARI ARTIRIR

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Genel Sekreteri Öykü Korkmaz, ÖTV indiriminin satışları artıracağını söyledi. Geçen yıl Türkiye'deki beyaz eşya satışının yüzde 2 azaldığına dikkat çeken Korkmaz, "Bu yıl ilk üç ayda cirolar yüzde 7 arttı. Geçen yıl 22.5 milyon adet beyaz eşya üretildi. Bunun yüzde 75'i ihraç edildi. Geri kalan ise iç piyasada satıldı. İndirimle bu yılı artıda kapatabiliriz" dedi.



YATIRIMCIYA DA VERGİ DESTEĞİ

Hükümet ayrıca yatırımcının önünü açmak için emlak vergisi desteği için de çalışma yapıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca yapılan çalışma doğrultusunda organize sanayi bölgelerinde emlak vergisine üst sınır getirilecek. Serbest bölgeler de bu istisnadan yararlanabilecek. Böylece belediyeler, yatırımcıdan kafasına göre vergi talep edemeyecek.



#Beyaz eşya
#Vergi
#ÖTV indirimi
٪d سنوات قبل
default-profile-img