|

X-plane VTOL: Helikopter drone!

4000 beygir güç, 740 km/s hız ve dikey kalkış ve iniş!

Yeni Şafak ve
13:58 - 6/03/2016 Sunday
Güncelleme: 11:58 - 6/03/2016 Sunday
Yeni Şafak

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı DARPA (Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı), yine oldukça konuşulacak bir projeye daha imza atmak üzere. Geçtiğimiz ay, dünyanın en hızlı arama-kurtarma drone'unu tanıtan ajans, bu kez elektrikli ve pilotsuz hava aracı konsepti ile karşımızda.





DARPA, Aurora Flight Sciences ile birlikte VTOL yani dikey havalanabilen ve iniş yapabilen hava aracı üzerinde çalışıyor. X-plane ismi verilen bu konseptin (geçtiğimiz günlerde yaptığımız

projesi ile karıştırmayalım) saatte 740 km hızla gitmesi ve 4,500 kg ila 5,500 kg arasında kargo taşıması öngörülüyor.



  • VTOL:
    Dikey Kalkış ve İnişi sözcüklerinin kısaltması olan VTOL, az sayıda hava aracını kapsıyor. Günümüzde bilinen 2 adet VTOL uçak türü var: ABD üretimi V-22 Osprey ve yine ABD üretimi Harrier. Bu iki hava aracı da askeri uçak olarak kullanılıyor.



Aurora, bu hava aracı konseptini "LightningStrike (yıldırım çarpması)" olarak nitelendiriyor, zira bu araç elektrikle çalışıyor. Aracın turboşaft motoru 3 megavat yani yaklaşık 4,000 beygir güç üretiyor. 24 kanaldan oluşan fan motorlar, dikey ve yatay olarak çalışıyor. Hava aracı kalkışa geçtiği zaman bu fanlar dikey konuma geçiyor ve helikopter gibi havalanabiliyor. Havalanmasının ardından fanlar yatay konuma geçiyor ve böylece LightningStrike ileriye doğru harekete geçiyor.







İnişe geçtiğinde de aynı şekilde fanlar tekrar dikey hale geliyor ve güvenli bir şekilde yere iniyor. DARPA'nın bu yeni uçak konseptinin en büyük artısı ise şüphesiz helikopter misali uzun bir piste ihtiyaç duymaması olarak gösteriliyor.



DARPA yöneticileri bu konsepti “daha sessiz, yakıt tasarruflu, uyarlanabilir ve pistten bağımsız operasyon yeteneğine sahip bir elektrikli uçak" olarak tanımlıyor. 2 yıl içinde ilk konseptin üretilip, test uçuşlarına başlanması öngörülüyor.



#DARPA
#Aurora Flight Sciences
#LightningStrike
#x-plane
#v-22 osprey
#harrier
8 years ago