|

Yeni çipli kimlik randevu alma! Yeni kimlik kartı başvuru yapma!

Yeni çipli kimlik kartı randevu alarak başvuru yapma işlemleri başladı. 2 Ocak 2017 tarihinde başlayan yeni kimlik başvuruları 'ekimlikrandevu.nvi.gov.tr' adresi üzerinden yapılabilir. Kanuni olarak değiştirilmesi gereken kimlik kartı işlemleri için 15 lira ödenmektedir. Peki yeni çipli kimlik kartı randevusu nasıl alınır? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
16:05 - 11/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 16:22 - 11/01/2017 Çarşamba
Diğer

Yeni çipli kimlik kartları basıldı ve dağıtımı başladı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin randevu alarak Nüfus Müdürlükleri'nden çıkarmak oldukça basit. Bir haftada yeni kimlik başvuru sayısı 87 bine yaklaştı. 2 Ocak 2017 tarihi itibariyle dağıtımı başlayan yeni kimlik kartları çok özelliği bir arada barındırıyor. 1 GB depolama hafızasına sahip olan yeni çipli kimlik kartları ücreti ve diğer tüm ayrıntılar haberimizde. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi kapsamında çipli kimlik kartlarını almak için pilot uygulamanın başladığı 14 Mart 2016'dan bu yana 526 bin kişi nüfus müdürlüklerine başvurdu. Başvurularda 59 bin 791 kişiyle Trabzon ilk sırada yer alırken, bu ili 47 bin 831 kişiyle Kırıkkale, 39 bin 804 kişiyle de İstanbul izledi.



İçişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, uygulama için pilot il seçilen Kırıkkale'de 14 Mart 2016'da verilmeye başlanan çipli kimlik kartları için 2 Ocak 2017'den itibaren tüm illerde başvurular alınmaya başladı. Nüfus müdürlüklerine 14 Mart 2016'dan bu yana toplam 526 bin 44 kişi başvuruda bulunurken, veri kontrol, baskı, paketleme ve kargo süreçleri tamamlanan 214 bin 655 kart vatandaşlara teslim edildi. Türkiye genelinde başvuruların alındığı 2 Ocak'tan bu yana ise 86 bin 894 kişi yeni kimlik kartını alabilmek için müracaat etti. 2 Ocak'tan bu yana en yoğun başvuru 34 bin 607 kişiyle İstanbul'dan yapıldı. İstanbul'un ardından 20 bin 962 kişiyle Ankara, 12 bin 959 kişiyle İzmir, 9 bin 185 kişiyle Antalya, 9 bin 181 kişiyle Bursa geldi.



İlk başvuruların alındığı 14 Mart 2016'dan bu yana kadarki başvurularda ise 59 bin 791 kişiyle Trabzon ilk sırada yer aldı. Trabzon'u 47 bin 831 kişiyle Kırıkkale, 39 bin 804 kişiyle İstanbul, 35 bin 698 kişiyle Erzurum, 34 bin 244 kişiyle de Ankara izledi.




KİMLİK KARTLARI POSTAYLA ULAŞACAK


Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, biyometrik verileri alınacak (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi).



KİMLİK KARTLARI KAÇ YIL GEÇERLİ?


Kimlik kartının geçerlilik süresi on yıldır.



PIN ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?


PIN Şifrenizi zaman zaman değiştirmeniz işlem güvenliğiniz açısında yararlı olacaktır. İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde bulunan kiosklar üzerinde PIN şifrenizi değiştirebilirsiniz.



PIN şifrenizi değiştirmek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir.



PIN şifrenizi değiştirmek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, eski PIN numarası girme metodlarından birini kullanabilirsiniz.



Kiosklarda şifrenizi değiştirirken görevliler dışında hiç kimseden yardım istemeyiniz ve şifrenizi görevli kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayınız.



Geçerlilik süresi dolmadan kimlik kartı alınabilir mi?


Geçerlilik süresi dolmadan yeni kimlik kartı düzenlenmesi ancak kart veya yonga üzerinde yer alan bilgilerden herhangi birinin değişmesi, kart üzerinde tahrifat, kırılma, elektronik bilgi okumayı engelleyen bir durum olması, kimlik kartı ile elektronik olarak kimlik doğrulama yapılamaması, kimlik kartının kaybedilmesi veya periyodik güvenlik değerlendirmeleri sonucunda kimlik kartının kullanılmasına engel teşkil edecek bir zaafiyetin tespit edilmesi gibi haklı bir nedenle mümkündür.



Çipli Kimlikte Yer Alacak Özellikler:


- E-Devlet kapsamında olan tüm hizmetlere, internet erişiminin olduğu her yerden kimlik kartı ile erişim sağlanacak.



- Kimlik kartı ile vatandaşlar farklı belge, kart taşıma zorunluğu olmadan kimlik doğrulaması yapacak.



- E-imza olarak kullanılacak. Böylelikle kamu hizmetlerinden faydalanan kişilerin hak sahipliği güvenilir ve kolay olacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklı usulsüzlük ve yolsuzluk asgariye inecek.



- Kartta, biri görsel, diğeri elektronik olmak üzere iki farklı bilgi tutma ortamı bulunuyor. (Bunlardan birincisinde; kart sahibine ait fotoğraf ve T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve doğum yerinin yer aldığı nüfus bilgileri, ikincisin de ise kart sahibine ait nüfus bilgilerinin elektronik olarak tutulduğu yonga bulunacak.



- Kimliğin içinde kişinin parmak, avuç içi ve damar izi gibi tanımlayıcı unsurlar bulunuyor.



- Kimlik kartınızın başka birinin eline geçmesi esnasında kart bloke edilecek ve kullanılamayacak.



- Vatandaşa ait nüfus bilgileri yonga setinde tutularak güvenli bir sistem sağlanılacak.



- Kimlik kartı üzerindeki çip ile, vatandaşa verilecek hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik, farklı güvenlik yöntemleri ile kimlik doğrulama yapılabiliyor.



- Her kartın içinde kişiye özel sertifikalar yer alacak, bu çerçevede hem şifre istenebilecek, hem de


kişinin parmak, damar ve avuç izi üzerinden biyometrik doğrulama yapılabilecek.



- Aile hekimliği, eczane, otomasyon sistemli hastanelerde ve sağlık ocaklarında kullanılacak.



Niğde'de çipli kimliklere başvurular devam ediyor


eni kimlik kartı başvuruları 2 Ocak'ta başladı. Niğde'de bir haftada başvuru sayısı 2 bine yaklaştı. Niğde İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından yeni devreye giren çipli kimlikler için 1 hafta içerisinde bin 727 başvuru alındı. Niğde İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Aydoğan Tulgar'ın yaptığı açıklamada, 2017 yılının Ocak ayı itibarı ile devreye giren yeni çipli kimlik için oldukça yoğun müracaat olduğunu belirterek “Uygulamaya konulan yeni çipli kimlikler ile ilgili, vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle karşılaşıldı. 2017 yılının ilk haftasında, merkezde 981 ve İl genelinde toplam bin 727 kimlik başvurusu alınarak, vatandaşlarımıza hizmet verilmiştir.” dedi.



Bursa'da çipli kimliklere başvurular devam ediyor


Bursa'nın Yenişehir ilçesinde yeni kimlik çıkarmak isteyen vatandaşlar Nüfus Müdürlüğü'ne akın ediyor. Yenişehir Nüfus Müdürü Fahrettin Sözlü kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen müracaat etmeleri gerektiğini söyleyerek, “Kimlik başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması kafi. Kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilecek. 15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasîleri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek. Doğum ve değiştirme için 18 lira, kayıp kimlik kartı için 32 lira ödenecek' dedi. 2 Ocak 2017 tarihinde başlayan başvurular 3 yıl devam edecek.




#Yeni kimlik
#Çipli kimlik
#Kimlik kartı
#Çipli kimlik kartı randevu
#Yeni kimlik kartı başvuru
7 yıl önce