|

Yerli sanayiye taksit dopingi

Vatandaşın tüketim harcamalarında yerli sanayinin hakim olduğu kalemler için BDDK, taksit sınırlamasını esnetmeye hazırlanıyor. İlk aşamada eğitim, mobilya ve beyaz eşya harcamalarında kredi kartına taksit sayısının 9’dan 12 aya çıkarılması planlanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 27/10/2015 Salı
Güncelleme: 23:27 - 26/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK), yerli üretime talebi artıracak önemli bir hamle geldi. Vatandaşın tüketim harcamalarında yerli üretimin hakim olduğu kalemlere taksit sınırlamasını gevşetmeye hazırlanıyor. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, ilk aşamada eğitim, mobilya ve beyaz eşyada kredi kartı ile yapılan harcamalarda taksit sayısının 9'dan 12 aya çıkarılmasının, eğitim tarafında verilen kredilerin taksit süresinin de sınırsız olmasının planlandığını söyledi. Finansal İstikrar Komitesi'nde bunun görüşüldüğü belirten Akben, konu ile ilgili alınan kararların sektörün görüşüne açıldığını dile getirdi.



PİLOT AÇIĞI ETKİLİ OLDU


Tüketici kredileri tarafında 36 aya kadar sınırlı olan kredilerden eğitim kaleminin süresinin sınırsız hale getirilmesi hedefini de açıklayan Akben, şöyle konuştu: “Buradaki amaç şu; sivil havacılıkta pilotların eğitimi tarafında, Türkiye'nin havacılık alanındaki potansiyeli de göz önüne alındığında, çok yüksek bedelli eğitimler var ve kredileri 1-2 yıl ödemesiz şekilde veriliyor. Türkiye'nin pilot açığı var ve yurt dışından bize çok sayıda pilot çalışıyor. Yerli pilotlarımızın artırılmasına yönelik bir katkı olsun diye bir genişleme yapıldı.”



ŞEHİT ASKER VE POLİSE VEFA


Terör ve doğal afetlerden mağdur olan vatandaşların banka vadelerinin tekrar yapılandırılması için bankalara yetki verdiklerini vurgulayan Akben, "Aynı zamanda bankalar da kamu çalışanlarından, asker, polislerden şehit olanlara bir vefa borcu olarak gereğini yapacaklarını söylediler” dedi.



Çinli banka devi yakında Türkiye'de


Çinli iş grupların Türkiye'ye ilgisinin devam ediyor. BDDK Başkanı Akben, Çin'in en büyük bankası Bank of China'nın Türkiye'de banka açmaya yakın olduğunu belirtti. Bankacılık lisansı alımı için üst düzey heyet görüşmelerinin yapıldığını anımsatan Akben, “Prensip olarak başvurularını yapacaklar. Uygun olduğu takdirde gereken işlemler yapılacak” dedi. Akben, başvurunun bu yıl içerisinde gerçekleşebileceğini dile getirdi.



Halkbank 'katılım'da kararlı


BDDK Başkanı Akben, Halkbank'ın ileride yeniden değerlendirmek üzere, daha önce katılım bankası kurmak için aldığı kuruluş izninin iptal edilmesi için BDDK'ya yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Akben, şunları söyledi: “Halkbank'ın bir bölümü halka açık, borsada işlem görüyor. Burada tamamı kamu tarafında olan bir banka kurulması arzu ediliyor. Bundan dolayı Halkbank bu süreci tekrar değerlendirecek ve tamamı kamuya ait bir banka kurmak için çalışmalarını oluşturacak.”







#Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
#Yerli sanayi
#mobilya
#beyaz eşya
#Halkbank
8 yıl önce