|

Zarif: Anlaşmayı imzalamak zor değil

İran Dışişleri Bakanı Zarif: "Batılılar, baskı ve anlaşmanın bir arada olmayacağını kabul ederlerse nihai anlaşmayı imzalamanın zor olmadığını düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
12:03 - 15/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:07 - 15/04/2015 Çarşamba
AA

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 5+1 ülkeleri ile yürüttükleri müzakerelerde varılan uzlaşı çerçevesinde "Batılıların baskı ve anlaşmanın bir arada olmayacağını" kabul etmeleri halinde, nihai anlaşmayı imzalamanın zor olmayacağını söyledi.



İran resmi ajansı IRNA'ya konuşan Zarif, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında uzlaşıya varılan müzakerelere ilişkin "Batılılar, baskı ve anlaşmanın bir arada olmayacağını kabul ederlerse, nihai anlaşmayı imzalamanın zor olmadığını düşünüyorum" dedi.



Batılı ülkelerin geçen 9 yılda yaptırım yolunu seçtiğini belirten Zarif, "Batı, bu süre içinde İran'a uygulanan yaptırımların sonucunu gördü, dolayısıyla söz konusu yöntemi veya İran ile anlaşmayı tercih etmelidir. Eğer doğru seçim yapılırsa, anlaşmaya varmak zor olmayacak" ifadelerini kullandı.



Zarif ayrıca nihai anlaşmayı yazmanın çok zor olacağını ancak siyasi irade ile bunun yapılabileceğine inandığını dile getirdi.



İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, müzakerelerin anlaşma metnini yazmak için 21 Nisan'da dışişleri bakan yardımcıları ve uzmanlar düzeyinde yeniden başlayacağını açıklamıştı.



İran'ın nükleer programıyla ilgili 5+1 ülkeleriyle yürütülen müzakerelerde, 2 Nisan'da uzlaşmaya varılmıştı. Program konusunda "siyasi çerçeve anlaşması" sağlanırken, sonraki aşamada taslağı yazılmaya başlanacak nihai anlaşmanın 30 Haziran'a kadar imzalanması hedefleniyor.



#İran Dışişleri Bakanı
#Muhammed Cevad Zarif
#nükleer görüşmeler
9 yıl önce