|

Yerime oy verip imza atmışlar

Doğu illerinde, seçim günü şaibelerle bölgeden birinci parti çıkan HDP’nin kirli senaryosu, seçmenlerin anlattıklarıyla deşifre oluyor. Oy kullanmaya geç saatlerde giden seçmenler, yerlerine oy atılıp isimlerinin karşısına imza atıldığını söyledi. Başkası yerine oy kullandığı için oy veremeyen seçmenlerden biri, “İşleri güçleri hile bunların” diye tepki gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:46 - 3/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

HDP'nin en fazla oy aldığı 3. il olan Diyarbakır'da, sandık başına geç giden seçmenler, isimlerinin karşısına başkasının imza attığını gördüklerini söyledi. Birçok ilde olduğu gibi Diyarbakır'da da vatandaşın yerine HDP'ye oy atıldı. Şehir dışında olduğu için sandık başına gidemeyen bir başka seçmen ise, abisinin oy kullanırken kendi isminin de karşısına imza atılmış olduğunu gördüğünü ve bunun üzerine YSK'ya dilekçe yazdığını belirtti. HDP'nin oy şaibesini deşifre eden seçmenler, YSK'ya itiraz etti ancak YSK'dan ret cevabı geldi.



ŞEHİR DIŞINA ÇIKMIŞTIM


Diyarbakır Lice'de oy kullanan seçmen M. K. ise, şehir dışında olduğu için oy kullanmadığını ancak yerine başkasının oy kullandığını ifade etti. M.K., “Seçim günü şehir dışındaydım ve oy kullanmadım. Zaten araştırılırsa, benim şehir dışında olduğum da belli olur. Ancak abim oy kullanmaya gittiğinde, imza listesine bakmış benim adıma da imza atmış birisi ve oy kullanmış” dedi.



HDPLİLER SATAŞMAK İÇİN BAHANE ARADI


Bir başka seçmen de şunları açıkladı: “Ben Diyarbakır'da esnafım. İşlerimin azaldığı saatte 4 gibi oyumu kullanmaya gidecektim. Oy kullanacağım sınıfa girdiğimde bir baktım ki, benim yerime oy kullanıp yerime de imzamı atmışlar. Ben itiraz ettim, yetkililere söyledim, ben oy kullanmadım ama yerime imza atmışlar dedim. Bir şey yapmadılar. Şikayetçi oldum. Bağırıp çağırdım. Ama HDP'liler sataşmaya bahane arıyorlardı. İşleri güçleri, hile bunların. Sadece benim oturduğum yerden bile 2-3 kişi daha kendi yerlerine oy kullanıldığını söyledi. İtiraz etmekten başka bir şey gelmiyor elimizden.”



İSMİMİN KARŞISINA İMZA ATILMIŞ


Diyarbakır'da seçmen olan İ. D., “Seçim günü şehir dışındaydım. Oy kullanmak için sabah yola çıkıp Diyarbakır'a geldim. Öğlenleyin şehre vardım ve oy kullanmak için hemen okula gittim. Sınıfa girdiğimde benim ismimin karşısına imza atılmış olduğunu gördüm. Yani yerime birisi oy kullanmıştı. Bunun üzerine tutanak tuttuk ve YSK'ya gönderdim ancak YSK reddetti” ifadelerini kullandı.



Annemle kabine girip oy verdiler




Okuma yazma bilmeyen annesinin kabine girerken HDP'lilerin müdahale ettiğini ifade eden başka bir seçmen ise, “Benim annemin okuma yazması yok ve çok yaşlı. Yanında kız kardeşim de kabine girerek yardımcı olacaktı. Ancak HDP'li görevliler izin vermedi. Bu sefer babam yardımcı olmak istedi anneme, ancak HDP'liler buna da müsaade etmeyip kendileri girdi yanına. Annem açıkça AK Parti'ye oy vermek istediğini ve yaşlı olduğu için amblemi seçemediğini söyledi. HDP'li sandık görevlisi kabine girerek anneme oy kullandırdılar ama hangi parti olduğunu bilmiyor” ifadelerini kullandı.



DOĞUDA ŞAİBE KAZANDI

7 Haziran seçiminde tehdit ve hileli yöntemlerle Doğu'da HDP birinci parti olarak çıktı. Sandıklarda tüm oyları bir tek kişinin kullandığı belirlenir ken, bazı bölgelerde de seçmenler daha sandığa gitmeden HDP'liler onların yerine oy kullanıp,


mührü kendi partilerine basmıştı bile.




#hdp oyları
#Diyarbakır Lice
#oy kullanma
9 yıl önce