|

Dolar yükselişine Erdoğan'dan açıklama

Tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar kurunda düşüş devam ediyor. ABD dolarındaki büyük yükseliş ve büyük değer kaybı sonrasında vatandaşlar, "dolar düşer mi, yükselir mi, dolar ne kadar?" soruları sıkça sorulan sorular oldu. Dolar kurundaki bu son durumla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklamalarda bulundu. Peki, dolar ne kadar, dolar düşer mi, yükselir mi? İşte dolar ile ilgili analizler ve açıklamalar.

Yeni Şafak
11:27 - 18/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 12:10 - 18/10/2018 Perşembe
Diğer
"Dolar düşer mi, yükselir mi? Dolar ne kadar?" sorularının yanıtı haberimizde.
"Dolar düşer mi, yükselir mi? Dolar ne kadar?" sorularının yanıtı haberimizde.

"Dolar düşer mi, yükselir mi? Dolar ne kadar?" sorularının yanıtı haberimizde. Dolar, tüm tarihin en yüksek seviyesini gördü. Dolarda sert yükseliş ve sert düşüş devam ediyor. Dolar fiyatları şu dakikalarda 7.00 TL seviyesinde kadar çıkan dolar 5.60 TL kadar düştü.


DOLAR NE KADAR? (18 EKİM 2018)
DOLAR ALIŞ SATIŞ KURLARI
İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları saat 09.30 itibarıyla şöyle:

İSTANBUL ALIŞ SATIŞ

ABD Doları 5,6180 5,6190

Avro 6,4560 6,4570

Sterlin 7,3180

7,3550

ANKARA

ABD Doları 5,5600 5,6400

Avro 6,3800 6,4800

Sterlin 7,1560 7,4080

Dolar/TL, güne yatay bir seyirle başlamasının ardından 5,6150 seviyesinde işlem görüyor. Son 12 günde yüzde 10'un üzerinde değer kaybeden dolar/TL, dün yaklaşık 2,5 ayın en düşük seviyesi olan 5,5310'a gerilemesinin ardından günü yüzde 1,9 azalışla 5,5800'den tamamladı.

Dolar/TL, bugüne yatay bir seyirle başlamasının ardından saat 09.45 itibarıyla yüzde 0,62 artışla 5,6150 seviyesinden alıcı buluyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,6 yükselişle 6,4630, sterlin/TL de yüzde 0,5 değer kazancıyla 7,3650 seviyesinde işlem görüyor.

Avro/dolar paritesi yüzde 0,1 azalışla 1,1490, dolar endeksi ise yüzde 0,18 artışla 95,74 seviyesinde bulunuyor.

ANALİSTLER DOLAR HAKKINDA NE DİYOR?

Analistler, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Türkiye'ye yönelik yaptırım kararına ilişkin yorumunda, "Yakında bir karara varacağız. (Türkiye'ye yaptırımlar) Onların şu anda kaldırılmasının bir mantığı var fakat henüz nihai karar verilmedi. Bu konu hakkında başkan ile görüşmem lazım." ifadelerini kullanmasının Türk lirası varlıklara ilginin devam etmesini sağladığını ifade etti.

Bugün yurt içinde Merkez Bankası beklenti anketi, yurt dışında ise AB liderler zirvesi ve ABD'de haftalık işsizlik başvurularının takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 5,60'ın altında birkaç günlük kapanışlar olması durumunda 5,50'ye doğru bir hareketin başlayabileceğini söyledi.

ERDOĞAN: DOLAR MOLAR BİZİM YOLLARIMIZI KESMEZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Dolar molar bizim yollarımızı kesmez. Hiç endişe etmeyin. Yastığının altında doları, avrosu altını olan varsa gitsin TL ile bankalarımızda bozdursun bu bir yerli mili mücadeledir" dedi.

"Çözemeyeceğiz kriz yoktur"

Erdoğan, Bayburt'un büyük bir potansiyele sahip olduğunu, doğru bir şekilde değerlendirildiğinde ehram dokumacılığı ve taş işçiliğinin bile tek başına şehri kalkındırmaya yeteceğini vurguladı.

Gelecek dönemde Bayburt'un yeni hizmetlerle yatırımlarla geliştirileceğini, kadim tarihe uygun konuma getirileceğini bildiren Erdoğan, spor salonu ve stat yatırımlarının da tamamlanacağını ifade etti.

"Bizim asıl gündemimiz Bayburt'u kalkındırmaktır, Türkiye'yi büyütmektir, bölgemizdeki kardeşlerimizin acısını dindirmektir." diyen Erdoğan, "Rabbim, bizi ülkemize ve milletimize hizmet yolundan ayırmasın. Bu millet, bu Bayburtlum arkamızda olduğu sürece Allah'ın izni ve yardımıyla üstesinden gelemeyeceğiz mesele, çözemeyeceğimiz kriz, terör örgütü yoktur." değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, konuşmasının sonunda 24 Haziran'daki seçimlerde verilen destekten dolayı Bayburtlulara teşekkür etti.

ERDOĞAN: EKONOMİK SAVAŞI KAYBETMEYECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yükselen döviz kuru ile "Ekonomik savaşı kaybetmeyeceğiz" dedi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teşekkür ziyaretlerine 24 Haziran seçimlerinde yüzde 82 ile en yüksek oyu aldığı Bayburt’tan başladı. Baksı Müzesi ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler cuma namazı için Ulu Cami’ye gitti. Camide yükselen döviz kuru ile ilgili konuşan Erdoğan, "Ekonomik savaşı kaybetmeyeceğiz" dedi.

RUS PARASI DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAYBEDİYOR

ABD’den gelen yaptırım haberleriyle Rus rublesi dolar karşısında 3 Ağustos 2016’dan beri en düşük seviyeye geriledi. ABD’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları nedeniyle Rus rublesi dolar karşısındaki düşüşünü bugün de sürdürerek 3 Ağustos 2016’dan beri en düşük seviye olan 67.09’a geriledi. ABD’nin, İngiltere’de eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesi nedeniyle Rusya’ya yönelik açıkladığı yeni yaptırımların ardından Rus rublesi dolar karşısında bugün de düşüşünü devam ettiriyor. Rus rublesi dolar karşısında günün ilk yarısında 3 Ağustos 2016’dan beri en düşük seviye olan 67,09’a gerilerken, Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Rus rublesinde yaşanan dalgalanmalar, ABD’nin yeni yaptırımlarıyla ilgili. Elimizde söz konusu dalgalanmayı durduracak yeterli enstrümanlar bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı. Moskova Borsası Endeksi (MICEX) de yüzde 1.2 değer kaybederek 2 bin 282 puana gerilerken, RTS endeksi yüzde 2.3 düşüşle 1,072 puana indi.

BAKAN ALBAYRAK'TAN DOLAR AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Kuşak ve Yol Sanayi ve Ticaret Birliği'nin (BRICA) İstanbul Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak; "Türkiye ekonomisinde ve finansal piyasalardaki dalgalanma süreci durdu" açıklamasında bulunurken, Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısında yüzde 21 değer kazandığına vurgu yaptı.

İşte Bakan Albayrak'ın açıklamasından notlar;

* 2002 Kasım'dan beri kapsamlı altyapı hamlemiz girişime büyük bir avantaj sağladı. 2008 küresel finansal krizden beri 10 yıl geçti. 2010'den beri küresel ekonomi yavaş yavaş toplanmaya başladı.

* Doğru yoldayız, durmayacağız, gevşemeyeceğiz. Sadece finansal ve maliye politikalarla değil, uluslararası işbirliğini de çok önemsiyoruz. Suriye'deki savaşın sona ermesi için tüm tarafların işbirliği büyük önem arz ediyor. Güçlü siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi kazan kazan anlayışı ile değil, bölgesel iklimle daha da ileri taşımayı hedefliyoruz.

TRUMP'DAN SKANDAL TÜRKİYE PAYLAŞIMI

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye yönelik skandal paylaşımlarına bir yenisini ekleyerek, çelik ve alüminyum için gümrük verilerini vergileri iki katına çıkardığını duyurdu.

Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türk lirasının ABD doları karşısında hızla düştüğünü" ifade ederek, Türkiye'den gelen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerinin ikiye katlanmasına onay verdiğini duyurdu.

Trump, "Alüminyumda bu oran artık yüzde 20, çelikte de yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil." ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASI TL UZLAŞMASI VADELİ DÖVİZ SATIM ALIM İHALESİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtı.

TCMB'nin bugün açtığı 1 ay vadeli Türk lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesinde tutar 100 milyon dolar olarak ilan edildi.

TL uzlaşmalı döviz satım ihalelerine 20 Kasım 2017’de başlayan TCMB, yayımladığı takvime göre yılın dördüncü çeyreğinde toplam 6,75 milyar dolartutarında TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı planlıyor.

#dolar
#dolar ne kadar
#dolar yükselir mi
#dolar düşer mi
#dolar kuru
5 yıl önce
default-profile-img