|

500 dolarlık tetikçi

ABD Kongresi’nde Türkiye karşıtı oturuma FETÖ’cü Ahmet Sait Yayla’nın katılmasını sağlayan Cumhuriyetçi Rohrabacher’in, terör örgütünden maddi destek aldığı ortaya çıktı. Oturumda Türkiye’yi hedef alan sözleriyle dikkati çeken Kongre üyesine, 2012’deki seçim kampanyası sırasında 500 dolar bağış yapılmış

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/09/2016 Cuma
Güncelleme: 07:59 - 16/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

ABD Kongresi'nde, Türkiye karşıtı bir oturum düzenlendi. Oturuma ABD'ye gittikten sonra geri dönmeyen ve pasaportu iptal edilen FETÖ'cü Ahmet Sait Yayla son anda konuşmacı olarak katıldı. Yayla'nın katılımını sağlayan kişi ise FETÖ'nün 2012'de maddi destek sağladığı Cumhuriyetçi vekil Dana Rohrabacher olduğu ortaya çıktı. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Avrupa, Avrasya ve Yükselen Tehditler Alt Komitesi'nde, “15 Temmuz Darbe Girişiminden Sonra Türkiye" konulu oturum gerçekleştirildi. Türkiye aleypindeki oturuma Atlantik Konseyi'nden Aaron Stein, Amerikan İlerleme Merkezi'nden (CAP) Alan Makovsky, Gazetecileri Koruma Komitesi'nden (CPJ) Nina Ognianova ve Uluslararası Şiddet İçeren Aşırılıkları Çalışma Merkezi'nden Ahmet Sait Yayla katıldı.



SON ANDA EKLENDİ


Alt komitenin internet sitesinde oturumdan birkaç saat öncesine kadar programa Stein, Makovsky ve Ognianova'nın katılacağı yazılıydı ancak son dakikada Yayla'nın da eklendiği görüldü. Rohrabacher taraından son anda konuşmacı olarak eklenen Yayla, sunumunda, Türk hükümeti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı karalayan bir konuşma yaptı.





SEÇİM YARDIMI ALMIŞ


Türkiye karşıtı oturumu düzenleyen Alt Komitenin Başkanı California vekili Cumhuriyetçi Dana Rohrabacher'in, FETÖ üyesi isimlerce seçimlerde maddi destek gördüğü ortaya çıktı. Rohrabacher'in FETÖ'nün ABD'deki önemli isimlerinden Fevzi Öten tarafından seçimlerde desteklendiği öğrenildi. 18 Ekim 2012 tarihli hesap hareketinde Rohrabacher'in seçim hesabına, Sena Cases Başkan Yardımcısı Öten tarafından 500 dolar yatırıldığı görülüyor.



TÜRKİYE'Yİ HEDEF ALDI


Rohrabacher, düzenlediği Türkiye karşıtı oturumda Yayla'yı ağırlamakla kalmadı, oturumun açılışında da Türkiye'yi ve Türk hükümetini hedef alan sözleriyle dikkati çekti. Oturuma FETÖ tetikçilerine karşı Türk sivil toplum kuruluşlarının katılım talebi ise reddedildi.



MAGNOLİA KURUCULARINDAN


Rohrabacher'in maddi destekçileri arasındaki Fevzi Öten, ağabeyi Remzi Öten ile birlikte ABD'deki Gülen eğitim kuruluşlarından Magnolia Bilim Akademisi'nin kurucuları arasında yer alıyor. ABD'deki Sana Cases şirketlerinin patronu olarak bilinen Öten kardeşler, FETÖ himmetleriyle kurdukları şirketi büyüttükten sonra devretmişlerdi. Remzi Öten de bir dönem FETÖ'nün işadamları derneği TUSKON'un temsilciliğini yaptı.



Türkleri konuşturmadılar




Oturuma FETÖ'yle bağlantılı olduğu iddia edilen ve Türk pasaportu iptal edilen Yayla'nın son anda konuşmacı olarak davet edilmesini, Washington DC'deki Türk sivil toplum kuruluşlarıda tepkiyle karşıladı. Turkish Heritage Organization (THO) Başkan Yardımcısı Ali Çınar, kendilerinin Türkiye ile ilgili bu oturuma katılmak için birkaç haftadır çaba gösterdiklerini ancak alt komite yöneticilerinin “sadece üç kişilik yerimiz var" mazeretiyle karşılaştıklarını belirtti.



“Daha dün (önceki gün) programa baktığımızda üç kişi vardı, oturum sabahı Yayla'nın eklendiğini üzülerek gördük. Bu tür çabalar, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha iyi olmasına hizmet etmiyor" şeklinde konuşan Çınar, konuyu yakından takip ettiklerini vurguladı.


#FETÖ
#Magnolia Bilim Akademisi
#Ahmet Sait Yayla
8 yıl önce