|

ABD 3 ülkeyi hedef aldı

Pentagon’un bir numaralı ismi James Mattis ile üç ülkeyi hedef tahtasına oturttu. Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı, Rusya’yı stratejik rakip, İran’ı ise terörün sponsoru olarak tanımladı.

Yeni Şafak
04:00 - 2/04/2017 Pazar
Güncelleme: 08:12 - 2/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
ABD Savunma Bakanı James Mattis, üç ülkeyi hedef aldı.
ABD Savunma Bakanı James Mattis, üç ülkeyi hedef aldı.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Londra ziyareti kapsamında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Son dönemde ABD dış politikasında etkinliği artan Pentagon’un başındaki isim, İngiliz mevkidaşı Michael Fallon ile yaptığı ortak basın toplantısında, ülkesinin yeni savunma ve dış politikasına yönelik işaretler verdi. Mattis, Rusya, İran ve Kuzey Kore’yi hedef aldığı konuşmasında NATO konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

Rusya: Stratejik rakip

James Mattis, ABD-Rusya ilişkilerinin mevcut durumunu, “Rusya, stratejik rakibimiz olmayı tercih etti” ifadesi ile tanımladı. ABD’li Savunma Bakanı, Moskova’nın, küresel müdahaleciliğini artırması, Afganistan’da Taliban’a destek vermesi ve yeni füze geliştirme çabaları içinde olduğunu savunarak “Rusya bizim stratejik rakibimiz olmayı tercih etti” dedi. Mattis, “Rusya’nın uluslararası hukuk ihlalleri bugün kayıtlara geçmiş durumda” ifadesini de kullandı. Buna karşın ABD Savunma Bakanı, Moskova’ya açık kapı bırakarak, “Rusya’nın davranışını değiştirmesi ve uluslarası normlara göre davranması umuduyla ona bir manevra alanı bırakıyoruz” görüşünü dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın da önceki gün Brüksel’de “Rusya’nın özellikle Ukrayna’daki agresif ve kışkırtıcı tavrına’’ karşı NATO’nun bölgede daha aktif bir rol üstelenmesi gerektiğini söylemişti.

İran: Terörün sponsoru

Basın toplantısında, 2012 yılında ABD’nin karşı karşıya olduğu üç güvenlik tehdidi sorusuna “İran, İran, İran” cevabı verdiği hatırlatılan Mattis, “O açıklamayı yaptığımda, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nda (CENTCOM) görevli bir generaldim ve İran terörün başat sponsoruydu. Bugün de aynı şekilde devam ediyor” yanıtını verdi.

Kuzey Kore: Durdurulmalı

Mattis’in hedefindeki üçüncü ülke ise, son dönemde füze denemeleri ile dünyayı diken üstünde tutan Kuzey Kore idi. ABD Savunma Bakanı balistik füze tehdidi konusunda uluslararası toplumla birlikte çalıştıklarını, “Kuzey Kore’nin oldukça pervasız bir tavır takındığını ve durdurulması gerektiğini” vurguladı.

5. maddeyi muhafaza edeceğiz

Son dönemde savunma bütçeleri konusunda ABD ve diğer üyeler arasında tartışma yaşanan NATO’nun birlik içinde olduğunu belirten Mattis, “5. maddeyi NATO ittifakının mutlak temeli olarak muhafaza edeceğiz.” dedi. Kuzey Atlantik Antlaşmasının 5. maddesi gereğince NATO, bir saldırı veya saldırı tehdidine karşı üyelerini savunmaya ve bu amaçla, bir üyesine yapılacak saldırının tüm üyelerine yapılmış varsayılacağı taahhüt eder.

#Pentagon
#ABD
#Rusya
#İran
#NATO
7 yıl önce