|

ABD artık kusurlu demokrasiler listesinde

2006 yılından bu yana hükümet sistemlerini derecelendiren İngiliz think tank kuruluşu, ilk kez ABD'yi kusurlu demokrasiler listesine aldı.

Yeni Şafak
23:48 - 26/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 23:54 - 26/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

İngiliz think tank kuruluşu "The Economist Intelligence Unit" yayınladığı son raporda ABD'yi 'kusurlu demokrasiler' listesine aldı. Son 11 yıldır yayınlanan "Demokrasi Endeksi" raporu, ülkelerin seçim süreçlerine, sivil özgürlüklerin korunmasına, sivillerin seçimlere katılımlarına, siyasi kültür ve hükümetlerin şeffaflığı baz alınarak oluşturuluyor.



Raporu düzenleyen think tank editörlerinden Joan Hoey, EurActiv ile yaptığı röportajda "ABD'nin düşüşü yeni değil. Puanları bir süredir düşüşteydi" ifadelerini kullandı. Joan ayrıca "Trump'ın ABD başkanı olarak seçilmesi, uzun süredir ABD'de yaşanan demokrasi sorunlarının bir sonucuydu" vurgusunu yaptı.



57 ülke kusurlu demokrasi listesinde


Kuruluş tarafından hazırlanan rapora göre, 57 ülke "kusurlu demokrasi" kategorisinde yer alıyor. CNBC'ye göre de, kusurlu demokrasiler özgür seçimlerin olduğu ancak zayıf yönetimi ve düşük düzeydeki siyasi sivil katılımı ifade etmek için kullanılıyor.



ABD halkının yarısı seçimlere katılmıyor


Amerikan halkının neredeyse yarısı oy kullanmaya gitmediği son seçimlerde de ortaya çıkmıştı. 2012 yılında 219 milyon seçmenin sadece yüzde 54.8'i sandık başına gitmişti. 2016 seçimlerine de Amerikalıların ilgisi çok düşük olmuştu. Seçim sonrası açıklanan resmi rakamlara göre, Amerikan halkının katılım oranı yüzde 50 olarak açıklanmıştı.



#ABD
#Demokrasi
7 yıl önce