|

Şizofreniye sanatla tedavi

Tehlikeli olduğu düşünülen ve bu nedenle toplum tarafından dışlanan şizofreni hastaları halk oyunları, müzik, resim, bilgisayar eğitimi gibi etkinliklerle hayata kazandırılıyor.

Yeni Şafak
14:15 - 11/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:25 - 11/06/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen Bahar Şenliği ile hastalar bir yıl boyunca heyecanla katılım gösterdikleri etkinlikleri sergilediler. Şenlik; halk oyunları, müzik, resim, bilgisayar eğitimi gibi etkinliklerde görev alan hastaların tedavi süreçlerinde yaşanan olumlu değişimleri gündeme getirdi.



Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, düzenlenen Bahar Şenliği ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Dışarıdan bakıldığında bir günlük eğlence gibi görünse de aylarca süren bir rehabilitasyon programının meyvelerine işaret eden 9. Bahar Şenliği, bütün dünyada farmakolojik tedavinin yanı sıra psiko-sosyal yaklaşımların da tedavi sürecinde etkin bir şekilde kullanılmakta olduğunu göstermektedir. Rehabilitasyon hizmeti alan üyelerimiz, Bahar Şenliği hazırlıkları sürecinde ilaç tedavisine katkı sağlayacak birçok etkinliğe katıldılar. Ülkemizde temelleri BRSHH Gündüz Hastanesi'nde atılmış olan psikiyatrik rehabilitasyon programına dahil olan hastalar ağırlıklı olarak şizofreni tanısı almış ruhsal hastalıkları olan bireylerden oluşmaktadır. Merkezimizde çeşitli yaş gruplarından yetişkin üyelere hizmet verilmektedir.”



MEMUR OLAN HASTALAR


Hazırlıkları yaklaşık 1 yıl süren şenlik etkinliği için çeşitli branşlarda eğitimler alan hastalar aynı zamanda meslek sahibi de olabiliyor. Hastalar, giyim atölyesinde dikiş nakış eğitimiyle el becerilerini geliştirirken, müzik atölyesinde aldıkları eğitimlerle repertuar ve öz güvenlerini geliştirerek çeşitli yerlerde sahne alma imkanı buluyorlar ve çalgı eğitimiyle hayatlarına yeni bir nesne almış oluyorlar. Bilgisayar atölyesinde öğrendiği programlar sayesinde iş başvurusu yapıp çeşitli illerde özürlü kadrosundan işe yerleşmiş, memur olmuş birçok hasta bulunuyor.



ÖDÜL DE VERİLDİ


Kullandıkları bazı ilaçların etkisiyle fiziksel hareket kısıtlanmalarına maruz kalmış olan hastalar spor ve halk oyunları atölyesinden faydalanıyor. Danışmanların üstlendiği bireysel görüşmeler, eğitmenlerin atölye faaliyetleriyle birlikte hastalarda gözle görülür bir iyileşme sağlıyor. Bu iyileşmeler kimi zaman öz bakım, kimi zaman sosyal ilişkiler, kimi zamansa meslek alanlarında ortaya çıkıyor.



Spor bölümü için; çeşitli branşlarda turnuvalar düzenleniyor, danışmanların yönlendirmesiyle atölye faaliyetlerine katılan üyeler uygun görülen branşta eğitim almaya başlayarak aldıkları eğitimler sonucunda dahil oldukları takımla veya bireysel olarak müsabakalara katılıyorlar. Haftalar süren bu müsabakaların ardından bahar şenliği kapsamında üyelere ödülleri takdim edildi.



Bahar Şenliği kapsamında hastanenin kronik servislerinde kalan (bu servislerde evi hastane olan hastalar kalmaktadır) hastalar, ayakta tedavi için gelen hastalar, hasta yakınları, yerel mülki ve idari amirler, sağlık yöneticileri, hastane çalışanları ve Bakırköy sakinlerini Gün Işığı bahçesinde bir bayram havasında düzenlenen etkinliklere katıldılar.



#Bakırköy
#Prof.Dr.Mazhar Osman
#Bahar Şenliği
#Şizofreni
#Doç. Dr. Erhan Kurt
9 yıl önce