|

ABD'ye Petersburg darbesi

İngiltere’de eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızının sinir gazı ile zehirlenmesinin ardından Rusya ile çok sayıda ülke arasında başlayan krizde, ABD’nin Rusya’nın St. Petesburg kentinde bulunan başkonsolosluk binasındaki Amerikan bayrağı söküldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:48 - 2/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD’nin Rusya’nın St. Petesburg kentinde bulunan başkonsolosluk binasındaki Amerikan bayrağı söküldü.
ABD’nin Rusya’nın St. Petesburg kentinde bulunan başkonsolosluk binasındaki Amerikan bayrağı söküldü.

Konsolosluk çalışanlarının da binayı gece geç saatlerde boşalttığı kaydedildi. Bazı kaynaklar, binanın tamamen boşalmasının saat 23.50’yi bulduğunu belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hafta içinde yaptığı açıklamada, konsolosluğun faaliyetine yönelik izni geri çekeceklerini açıklamış, son tarih olarak 1 Nisan gece yarısını vermişti.

RUS DİPLOMATLAR DÖNDÜ

Öte yandan, ABD tarafından sınır dışı edilen Rus diplomatları ve ailelerini taşıyan iki uçağın Moskova’ya ulaştığı bildirildi. Washington’dan kalkan, üst düzey Rus yetkililere hizmet veren ‘Rossiya’ sınıfı İl-96-300 tipi uçak ile New York’tan kalkan ikinci uçağın Moskova’ya iniş yaptığı kaydedildi. Uçaklarda, ABD’nin sınır dışı etme kararı aldığı 60 diplomat ve aile bireyleri dahil toplam 171 kişi bulunuyordu.

Rutin kontrolmüş

İngiltere’nin Güvenlik ve Ekonomik Suçtan Sorumlu Devlet Bakanı Ben Wallace, bir önceki gün arama yapılan Rus uçağıyla ilgili uygulamayı “rutin” olarak nitelendirdi. Wallace, bu aramaların, İngiltere’yi örgütlü suçtan ve ülkeye uyuşturucu veya ateşli silah gibi zararlı maddeler sokulmasından korumaya yönelik olarak gerçekleştirildiğini kaydetti. İngiltere ile Rusya arasındaki diplomatik gerilim, SU2582 sefer sayılı Moskova-Londra uçağının Heahtrow’a inmesinin ardından İngiliz sınır güvenlik görevlileri tarafından aranmasıyla tırmanmıştı.


'Hedefleri Dünya Kupası’nı engellemek’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere’de zehirlenmesini gerekçe göstererek eş zamanlı olarak harekete geçen bazı Batılı ülkelerin ana amacının Rusya’da düzenlenecek 2018 Dünya Kupası’nı engellemek olduğunu belirtti. “Bende bazı Batılı ülkelerin 2018 Dünya Kupası’nı Rusya’dan almak istediği izlenimi oluştu” ifadelerini kullanan Zaharova, ‘topun her şeye rağmen Rus futbol sahasına değeceğini’ vurguladı. Sovyetler Birliği’nin 1979’da Afganistan’ı işgali sonrası Batılı ülkeler 1980’de Moskova’da düzenlenen yaz olimpiyat oyunlarını protesto ederek katılmamıştı.

#ABD
#Rusya
#İngiltere
6 yıl önce