|

'Abluka kalkmazsa dünyanın en büyük kıtlığı yaşanır'

2015'ten bu yana iç savaşa ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırılarına maruz kalan Yemen'de durum gittikçe kötüleşiyor. BM'den bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, "Abluka kaldırılmazsa Yemen'de kıtlık yaşanacak ve bu kıtlık Güney Sudan'da on binlerce kişiyi etkileyen kıtlık gibi ya da Somali'de 2011 yılında 250 bin kişinin ölümüne neden olan kıtlık gibi olmayacak. Dünyanın son yıllarda gördüğü milyonlarca kişiyi etkileyecek en büyük kıtlık yaşanacak" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
08:34 - 9/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:03 - 9/11/2017 Perşembe
Doktor, iyi beslenemediği için sağlığı çok kötü olan bir çocuğu gösteriyor... Yemen, Sana.  Fotoğraf: AP
Doktor, iyi beslenemediği için sağlığı çok kötü olan bir çocuğu gösteriyor... Yemen, Sana. Fotoğraf: AP

Yemen... Önce iç savaş, sonra koalisyon vurdu. Savaş sadece şehirleri yıkmıyor, aynı zamanda insanları büyük zorlukların eşiğine sürüklüyor. Açlık, onlardan en çetin olanı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Suudi Arabistan'ın tüm hava ve deniz limanlarını kapatarak Yemen'e uyguladığı abluka kaldırılmazsa ülkede dünyanın en büyük kıtlığının yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen'den Riyad'a füze fırlatılmasının ardından Suudi Arabistan'ın Yemen'de hava ve deniz limanlarını kapatması ve BM'nin yardım uçuşları dahil insani yardım operasyonlarının bloke edilmesi üzerine İsveç'in talebiyle ülkedeki insani durumu görüşmek üzere toplandı.

  • Suudi Arabistan, Yemen'den Riyad'a füze fırlatılmasının ardından Yemen'e hava ve deniz limanlarını kapatarak insani yardımların ulaştırılmasını engellemişti.

BMGK'daki kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Lowcock, Suudi Arabistan'a yapılan füze saldırısını kınadı.

Suudi Arabistan'ın Yemen'e uyguladığı ablukayı ise derhal kaldırması çağrısında bulunan Lowcock, şunları söyledi:


Yemen'de sürekli yaşanan çocuk ölümlerine dikkati çeken Lowcock, "Yemen'de 9 yaşında Nora isimli bir kız çocuğu ile tanıştım, 11 kilogram; bu iki yaşında bir çocuğun olması gerektiği ağırlık. İnsanlar kıtlık nedeniyle soğuk algınlığından bile hayatını kaybediyor." dedi.

BMGK'daki toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan İsveç'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Carl Skau ise Yemen'de dünyanın en büyük insani krizlerden birinin yaşandığını ve 7 milyon kişinin kıtlığın eşiğinde olduğunu vurguladı.


Yemen'de her 10 dakikada bir çocuğun önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini anlatan Skau, ülkede kolera vakalarının ise bir milyona ulaştığını, 21 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu belirtti.

  • İngiltere ve Fransa da Yemen'e insani yardımların önündeki bütün engellerin kaldırılması çağrısı yaptı.
Aden Limanı açıldı

Yemen'de iki gün önce tüm sınır kapılarıyla birlikte geçici olarak kapatılan Aden Limanı, ticari ve insani yardım gemilerine açıldı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Aden Limanı salı akşamı Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin talimatı üzerine ticari ve insani yardım gemileri için istisnai olarak açıldı.

#BM
#Suudi Arabistan
#Yemen
#Açlık
#Kuraklık
#Abluka
#Savaş
6 yıl önce