|

Afgan kadınlardan Taliban'a çağrı: Haklarımızı açıklayın

Afganistan’da kadınlar yeni kurulacak hükümet politikalarının belirsizliğinden endişeli. Kabil’de eylem yapan kadınlar, Taliban’a hükümette kadınlara yer verilmesi ve eğitim haklarının korunması için çağrı yaptı. Savunma Bakanlığı’nın önüne yürüyen kadınlar burada Kur’an okudu.

Ayşe Mine Alioğlu
00:00 - 5/09/2021 الأحد
Güncelleme: 04:57 - 5/09/2021 الأحد
Yeni Şafak
Eylem sonrası şehir merkezine yürüyen kadınlara Taliban güçleri dağılmaları uyarısında bulundu.
Eylem sonrası şehir merkezine yürüyen kadınlara Taliban güçleri dağılmaları uyarısında bulundu.
Afganistan’da kadınlar yeni kurulacak hükümetin belirsizliğinden endişeli. Taliban tarafından henüz hakları açıklanmayan Afgan kadınlar, başkent Kabil’de eylem düzenledi. Onlarca kadının katıldığı eylemde Taliban’a çağrı yapıldı.
Kadınların Taliban’ın kuracağı yeni hükümette kendilerine de yer verilmesi başta olmak üzere eğitim hakları gibi talepleri oldu. Basın açıklaması yapan kadınlar, Afganistan Savunma Bakanlığı önüne kadar yürüdü.
Eylemde söz alan kadın hakları aktivisti Nuriye Afgan, ülkede kadın haklarıyla ilgili gidişatın belirsiz olduğunu ifade ederken, Afganistan’daki tüm kadınların cesur olmaları gerektiğini vurguladı. Taliban güçleri gözetiminde gerçekleşen eylem sonrası kadınlar bakanlığın önünde Kur’an-ı Kerim okudu.



HAKKIMIZI İSTİYORUZ

  • Kadın haklarının Afganistan’da sürekli olarak başkaları tarafından kontrol edildiğini üzerine basa basa vurgulayan hukuk fakültesi son sınıf öğrencisi Semiye,
    “Yeni kurulacak hükümet bizim haklarımızla ilgili hiçbir bilgi vermedi. Belli olan bir şey yok. Sadece sıradan personel gibi orada çalıştıracaklarını söylüyorlar. Biz bunu önceki yönetimde de kabul etmemiştik. Şimdi de kabul etmeyeceğiz. Biz hakkımızı istiyoruz. Bundan sonra devlet bize mutlaka hak tanıyacak”
    dedi.

AÇIK AÇIK SÖYLESİNLER

Öğretmenlik okuyan birinci sınıf öğrencisi Tuba
“Yeni kurulan hükümetin haklarımızın neler olduğunu açık açık söylemesini, tüm dünyadaki kadınların da haklarımıza sahip çıkmasını istiyoruz. Devlet kurulmadan önce televizyonlarda ve yurt dışında Taliban’ın değişmediğini söylüyorlardı. Eğer değiştiyse bizim haklarımızı açıklasınlar”
şeklinde konuştu. Ailesinin hep Afganistan’da savaşlarla yaşadığını belirten 18 yaşındaki Şükriye ise şunları kaydetti:
“Biz burada dünyada olduğu gibi eğitim sistemi istiyoruz. Daha bunlar hiç açıklanmadı. Geleceğimizin ne olacağı belli değil. Her ülke gibi biz de özgür olmak istiyoruz. Taliban’dan ucu açık açıklamalar geliyor. Haklarımız belli olana kadar her gün buradayız.”


Grup dağıtıldı

  • Eylem sonrası şehir merkezine yürüyen kadınlara Taliban güçleri dağılmaları uyarısında bulundu.
    Gurubun dağılmaması üzerine Taliban milisleri göz yaşartıcı gaz kullanarak havaya ateş açtı.
    Müdahale üzerine göstericiler eyleme son verdi.
#Afganistan
#Kur’an
#Savunma Bakanlığı
#Taliban
٪d سنوات قبل