|

Afganistan'da Taliban'ın eylemleri arttı

Son 2 haftada başkent Kabil'de 10 saldırı düzenlenmesinin ardından İçişleri Bakanlığı, saldırıların nedenini, ABD ile Afganistan arasındaki Güvenlik Anlaşması'nın sebep olduğubu ifade etti. Uzmanlar ise güvenlik birimlerinde Taliban ile işbirliği yapanlar olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak
11:15 - 3/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 09:28 - 3/12/2014 Çarşamba
AA
ABD'nin 2014 sonuna kadar asker çekmeyi tamamlayacağı Afganistan'da, koalisyon ve Afgan güçlerini hedef alan saldırılar yoğunlaştı.


Son 2 haftada başkent Kabil'de 10 saldırı düzenlenirken, ülkenin kuzeyindeki Baglan vilayetinde iki gün önce bir cenaze törenindeki intihar saldırısında 9 kişi hayatını kaybetti. Düzenlenen son saldırının hedefi, Kabil'in en güvenli bölgesi olarak bilinen Vazir Ekber Han Caddesi'ndeki yabancı yardım kuruluşu IRD'nin ofisi oldu. 


Son saldırılarla Afganistan’da güvenlik tartışmaları yeniden alevlendi. NATO güçlerinin 2014 sonunda Afganistan'ı terk etmesi beklenirken, ülkedeki silahlı gruplar saldırılarını sürdürerek güvenliği tehdit ediyor. NATO güçlerinin ülkeden ayrılmasının ardından ülke güvenliğinin Afgan askerlerince kontrol edilip edilemeyeceği de sıkça dile getirilen endişelerin başında geliyor.


Yaklaşık 3 ay önce göreve başlayan yeni yönetimden güvenlik konusunda ciddi beklentileri olan Afgan halkı ise umutlarını kaybetmiş gözüküyor.


İçişleri Bakanlığı, son günlerde artan saldırıların nedenini, kısa süre önce imzalanan ABD ile Afganistan arasındaki Güvenlik Anlaşması'na bağlıyor.


Bakanlık Sözcüsü Sıddık Sıddıki, anlaşmanın imzalanmasıyla Taliban örgütünün Kabil yönetimini ele geçirme planının yıkıldığını, bu nedenle de saldırılarını arttırdığını bildirdi. Taliban'ın hedefinin, eylemler yaparak halk arasında endişe uyandırmak olduğunu ifade eden Sıddiki, örgütün hedefine ulaşamayacağını söyledi.


Afganistan genelinde Taliban'a karşı son bir ayda 252 operasyon düzenlendiğini açıklayan bakanlık, operasyonlarda 615 Taliban militanının öldürüldüğünü, 238'inin de yakalandığını kaydetti.


Saldırı yöntemlerini değiştiren Taliban'ın son günlerde eylemlerini artırdığı Afganistan'da, şiddet olaylarında yaşamını yitiren ve yaralanan sivillerin sayısı da her geçen gün yükseliyor.


Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Afganistan'da 2014'ün ilk yarısında bin 564 sivil öldü, 3 bin 289 sivil de yaralandı. BM, hava saldırılarının, sivil ölümleri ve yaralanmalarının yüzde birine neden olduğunu açıklamıştı. 

Uzmanlar farklı yorumluyor


Afganistan'da artan saldırıların nedenini uzmanlar ise farklı yorumluyor. Savunma Bakanlığı'nda görevli Tuğgeneral Abdulkadir Aşna, güvenlik güçlerinin içinde Taliban ile işbirliği içinde olan kişilerin bulunduğunu, söz konusu kişilerin, militanların eylem gerçekleştirmesine zemin hazırladığını söyledi.


Askeri alanda uzman ve eski istihbaratçı Abed Nazar ise ''İstihbarat zafiyeti nedeniyle son günlerde saldırılar arttı, uzman kişileri göreve getirerek güvenlik birimlerinin tamamının yeniden gözden geçirilmesi lazım, gerek ordu birliklerinde gerekse polis teşkilatında olsun örgüt için çalışan kişilerin tespit edilerek tutuklanması gerek, böylece saldırıların önüne geçilebilir'' diye konuştu.


Afganistan'daki Taliban güçlerinin sayısının, 5 sene önceye göre daha yüksek olduğu belirtiliyor. Son günlerde Afganistan'da faaliyet gösteren yabancı kuruluşlara yönelik saldırıların artması nedeniyle, bazı yardım kuruluşlarının ülkedeki yabancı personel sayısını azalttığı ve faaliyetlerini büyük ölçüde kısıtladığı bildiriliyor.


ABD ile Afganistan arasındaki Güvenlik Anlaşması


Yaklaşık iki ay önce Afganistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Hanif Atmar ve ABD Kabil Büyükelçisi James Cunningham, güvenlik anlaşmasını imzalamıştı.


Anlaşma kapsamında ABD, 2014 sonrası ülkede 9 bin 800 asker bulunduracak. Bu askerler terörle mücadelede Afgan güçlerine eğitim ve danışmalık hizmeti verecek. 2015’in sonunda bu askerlerin sayısı yarıya düşecek ve 2016 sonunda Afganistan’daki ABD diplomatik merkezlerinin güvenliği için sadece bin asker kalacak.


Anlaşmaya göre, Afganistan’a dışarıdan bir müdahale durumunda, Amerikan askerleri Afgan güçlerine destek verecek.


ABD, İkili Güvenlik Anlaşmasının imzalanmaması durumunda tüm askeri kuvvetlerini Afganistan’dan çıkaracağını açıklamıştı.


Bu arada Taliban örgütü ise yaptığı yazılı açıklamada, yabancı güçlerin tamamen Afganistan'ı terk etmemesi durumunda saldırıların devam edeceğini duyurdu.
#Afganistan
#Taliban
#saldırı
9 yıl önce