|

Afrika halkları birlikte yükseliyor

Kurulduğu günden bu yana “Afrika Günü”nü kutlayan Afrika Birliği Örgütü, kıtada sömürgeciliğe karşı mücadeleye devam ediyor. 25 Mayıs 1963’te kurulan örgütün siyasi ve ekonomik atakları, Afrika’nın bağımsızlığı ve güçlenmesinde önemli rol üstleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:45 - 26/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Dünyadaki doğal kaynak rezervinin önemli kısmını barındıran Afrika ülkeleri, sahip oldukları zenginlikle kıtanın geleceği için umut vaat ediyor.
Dünyadaki doğal kaynak rezervinin önemli kısmını barındıran Afrika ülkeleri, sahip oldukları zenginlikle kıtanın geleceği için umut vaat ediyor.

Afrika Birliği Örgütü’nün kurulduğu güne ithafen kutlanan “Afrika Günü”, sömürgeciliğe karşı mücadelenin en önemli sembolü olarak varlığını sürdürüyor. Dünya genelinde 1963’den bu yana her yıl 25 Mayıs, “Afrika Günü” olarak kutlanırken bağımsızlığını kazanan Afrika ülkelerinin kurduğu yeni birlik ve oluşumlar, kıtadaki halkların, ekonomik ve kültürel sömürüden bir adım daha uzaklaşmasına katkı sağlıyor. Örgüt, 2002’de Afrika Birliği adını alarak kıtanın bağımsızlığını kazanması ve sömürgeciliğin son bulması amacıyla etkinliğini daha da artırdı.

TÜRKİYE STRATEJİK ORTAK

Üye sayısı 55’e yükselen Afrika Birliği Örgütü, ülkeler arasında serbest dolaşımı sağlayacak Afrika Birliği Pasaportu projesiyle ilgili çalışmaları 2020’ye kadar tamamlamayı ve bu pasaportu isteyen her Afrikalıya vermeyi planlıyor. Örgüt, kıta genelinde önemli bir birlik oluştururken bölgesel siyasi ve ekonomik oluşumlar da Afrika’nın bağımsızlığı ve güçlenmesinde önemli rol üstleniyor. Afrika Birliği nezdinde 2005’te gözlemci ülke statüsü kazanan Türkiye ise 2008’den bu yana Birliğin stratejik ortağı konumunda.

#Afrika
#Türkiye
6 yıl önce