|

Alçak işgal genişliyor

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs dahil olmak üzere uluslararası hukuka göre statüsü tartışmalı olan kentin farklı bölgelerinde Yahudiler için 20 bin yeni konut yapma kararı alarak bir skandala daha imza attı.

Yeni Şafak
04:00 - 17/08/2018 Cuma
Güncelleme: 03:01 - 17/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
İşgalci İsrail yasa dışı inşaatlarına devam ediyor.
İşgalci İsrail yasa dışı inşaatlarına devam ediyor.

İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi’nin Planlama ve Yapı Komitesi’nin İsrail Toprak İdaresi ile koordinasyon çerçevesinde kutsal şehrin farklı bölgelerinde Yahudiler için otel, ticaret ve sanayi alanlarının da içinde bulunduğu 20 bin konut inşa etme kararı aldığı belirtildi.

İsrail’in Kanal2 televizyonu, söz konusu projenin 1,4 milyar Yeni İsrail şekeli (yaklaşık 380 milyon dolar) değerinde olduğunu aktararak, işgalci İsrail’in Kudüs’ün tamamında altyapı, sanayi ve ticari alanlar kurmayı hedeflediğini belirtti.İktidardaki Likud Partisi üyesi İsrailli Kudüs Belediye Başkanı Nir Barakat ise yaptığı açıklamada, kararın Kudüs için “tarihi bir önem” arz ettiğini savundu.

ÇATIŞMAYA SÜRÜKLÜYORLAR

Filistin Hükümeti Sözcüsü Yusuf el-Mahmud ise, kararın yeni bir saldırı şekli ve bölgedeki barışa karşı atılmış adım olduğunu söyledi. Projeyi kentteki Arap ve İslami özelliklere karşı açılmış bir savaş olarak yorumlayan Mahmud, yerleşim planının bölgeyi ve dünyayı daha fazla çatışmaya sürükleyeceğini kaydetti. Son yıllarda Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimlerini genişletme çalışmalarına hız verilmiş durumda.

  • Tanıma kararı askıda
  • Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Ulusal Konseyi, Batı Şeria’nın Ramallah kentinde 29. dönem toplantısında bir araya geldi. Konseyin Başkanı Selim ez-Zanun, toplantıda yaptığı konuşmada, “Filistin devletini tanıyana kadar İsrail’i tanımayı askıya almanın vakti gelmiştir” ifadelerini kullandı.
  • Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklendiği iddia edilen ve ABD’nin İsrail- Filistin sorununa çözüm amaçlı ilan etmeyi planladığı “Yüzyılın Anlaşması” projesini reddettiğini bir kez daha yineledi.
#İsrail
#Filistin
6 yıl önce