|

Almanya'daki Müslümanlar Fransa'daki saldırıları kınadı

Almanya'daki Müslümanlar Fransa'daki saldırıları kınayan gösteri düzenledi. Gösteriye Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ve Başbakan Merkel de katıldı. Gösteride Kuran-ı Kerim’den ayetler okundu ve Charlie Hebdo'ya düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Yeni Şafak
10:53 - 14/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:00 - 14/01/2015 Çarşamba
AA

Paris’teki terör saldırılarını kınamak ve yükselen ırkçılık ile İslam karşıtlığına karşı çıkmak amacıylaAlmanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) ve Berlin Türk Cemaati (TGD) tarafından"Birlik içinde, tavır alıyoruz" sloganıyla  Brandenburg Kapısı önündeki "Pariser Platz" adlı meydanda sessiz gösteri düzenlendi.


Çok sayıda Alman yetkili ve din adamı katıldı

Gösteriye Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Fransa Berlin Büyükelçisi Phlilippe Etienne, çok sayıda bakan, siyasi parti liderleri, milletvekilleri, Müslüman derneklerden, sivil toplum örgütlerinden, Hristiyan, Musevi ve  diğer dini cemaatlerden temsilciler ile çok sayıda kişi katıldı.


Gösterinin başında Cumhurbaşkanı Gauck, Başbakan Merkel, Lammert, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ile Brandenburg Kapısı'nın yanında yer alan Fransa’nın Berlin Büyükelçiliği'ne giden ZMD Başkanı Aiman Mazyek, çelenk bıraktı.


Kuran-ı Kerim okundu

Kuran-ı Kerim’den ayetler okunan ve Almancaya tercüme edilen gösteride Fransa'da haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.


Gauck, burada yaptığı konuşmada, Fransa’daki saldırılarda gazetecilerin düşüncelerini ifade ettikleri için, marketteki insanların Musevi oldukları için ve polislerin, ülkelerindeki yasaları savundukları için öldürüldüklerini belirtti.


Saldırıların açık toplumun ne kadar savunmasız olduğunu gösterdiğini ifade eden Gauck, "Teröristler bizi bölmek istedi ancak bunun tam tersini elde etti. Bizi bir araya getirdiler. Pazar günü Fransızlar kendi cumhuriyetinin değerlerine sahip çıktı. Dün, bugün ve yarın biz Berlin’de ve Almanya’nın diğer şehirlerinde bunu yapıyoruz" dedi.


"Terör uluslararasıdır ama hür ve barışçı insanların ittifakı daha da böyledir" diyen Gauck, sözlerine şöyle devam etti:


"Dünya küçülüyor. Özgürlük ve insan hakları Fransız, Alman veya Avrupalı değil, sadece Batılı da değil. Evrenseldir. Köken, ten rengi veya inanç önemli değil. Özgürlük, yaşama hakkı ve insan hakkı nerede doğarlarsa doğsunlar, nerede yaşıyorlarsa yaşasınlar tüm insanlar içindir."


Müslümanlara terörü reddettikleri teşekkür eden Gauck, şunları söyledi:


"Siz buraya sinyal vermek için geldiniz. Siz, aynı bizim gibi, istismar edenleri teşhir etmek ve istismar edilenleri kazanmak istiyorsunuz. Siz, bizim gibi devleti ve vatandaşların özgürlüğünü korumak istiyorsunuz. Müslümanların büyük çoğunluğu kendisini bizim açık topluma ait hissediyor, olanaklarına ve değerlerine kıymet veriyor.  Bunlara sahip çıkmaya da hazırlar."


Almanya’nın göçten dolayı din, kültür ve zihinsel olarak çok çeşitli hale geldiğine işaret eden Gauck, açık toplumun gücünü kendi farklılıklarından aldığını vurguladı.


Ülkede endişe veren bazı gelişmelerin de olduğunu dile getiren Gauck, Ortadoğu’daki ihtilafların buradaki sokakları da etkilediğini belirtti. 


Var olduğunu bildikleri yabancı düşmanlığının yanına kökten dinci akımlarının da eklendiğini anlatan Gauck, "Hatta Almanya’dan yüzlerce genç  yanıltılarak sözde İslam için suçsuz insanlara karşı savaşmak için yabancı bir ülkeye gitti.  Bu nasıl bir istismar? Bu nasıl bir dinden saptırma? Görev süremin başında aşırı sağcılara yüksek sesle söylediğimi bu fanatiklere ve teröristlere de söylüyorum: Biz korkumuzu size hediye etmeyeceğiz. Sizin nefretiniz bizi teşvik eder" dedi.


"Biz hepimiz Almanya’yız"

Gauck, bundan dolayı insanlık düşmanlığının her türlüsüne kararlılıkla karşı durduklarını kaydetti.


Almanya'da camilere karşı saldırılar yapıldığını ve camilerin kundaklandığını anımsatan  Gauck, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Buna karşı çıkmak yalnız Müslümanların davası değil, bizim hepimizin davası. Bir şeyin daha söylenmesi lazım: Sokaklarımızda yakın zamanda Yahudi düşmanı yeni sloganlar duyulmuştu. İthal edilmiş sloganlar. Ülkemizde bir daha hiçbir zaman duymak istemediğimiz sloganlar. Buna karşı çıkmak yalnız Yahudilerin davası değil, bu bizim hepimizin davası. Bugün burada durduğumuz gibi, tüm toplumun da bu şekilde durmasını diliyorum. Farklılıkların bir araya gelmesini sağlayalım.  Çünkü, ortak anayasaya ve ortak değerlere sahip olduğumuz için birbirimize ait olduğumuzu biliyoruz. Bu şekilde toplumun  birlikteliği için ihtiyacımız olan güven daha da artar.''


Gauck, yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı gösteride, toplumun kendisini böldürmeyeceğini vurgulayarak "Biz hepimiz Almanya’yız" ifadesini kullandı. 


ZMD Başkanı Mazyek de Almanya’daki Müslümanların terör saldırılarından dolayı şok yaşadıklarını ve Fransız halkıyla dayanışma içinde olduklarını söyledi.


Gösteriye Cumhurbaşkanı Gauck ve Angela Merkel gibi siyasetçilerin katılmasının saygının bir göstergesi olduğunu vurgulayan Mazyek, Fransızlarla ve dünya çapında birçok insanla birlikte "Ben Çarliyim" ifadesinin kullanıldığını belirtti.


Yıldırmayı ve şiddeti hiçbir şeyin haklı çıkaramayacağını ve özgür olan herkesin korunması gerektiğini ifade eden Mazyek, Charlie Hebdo'ya yapılan terör saldırısında Müslüman polis Ahmet Merabet'in hayatını kaybettiğini ve daha sonra Musevi marketinde yapılan saldırıda bir Müslüman'ın birçok Yahudi’yi kurtardığını hatırlattı.


Gösteride Kuran-ı Kerim’den okunan ayette "Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürür" ifadesine yer verildiğine işaret eden Mazyek, teröristlerin bundan dolayı Allah'a şirk koştuklarını kaydetti.


Teröristlerin ve saldırganların İslam’ı istismar etmelerine izin vermeyeceklerini dile getiren Mazyek, teröristlerin toplumu da ayrıştıramayacağını vurguladı.


"Teröristler galip gelmedi. Gelecekte de galip gelemeyecekler" diyen Mazyek, bugünkü gösteriyle Berlin’den Almanya’ya ve tüm dünyaya şiddete ve hoşgörüsüzlüğe karşı çıkılması konusunda çok güçlü bir mesaj gönderdiklerini bildirdi.


Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller de Berlin'de bu gösteride bütün büyük dinlerin temsilcilerinin bir araya gelmesinden dolayı da memnuniyet  duyduğunu belirtti.


Paris'teki saldırıların İslam karşıtlığını artırmak ve mültecilere karşı kışkırtmak için kötüye kullanıldığını anlatan Müller de "Son günlere şu da belli oldu: Biz kendimizi böldürmeyeceğiz. Barışçıl İslam'ın Almanya'da ve Berlin'de yeri var" dedi.


Müller, güvenin artması için İslam'ın ülkede daha görünür hale gelmesini istediğini söyledi.


Gösteri sırasında Brandenburg Kapısı, Fransa bayrağının renkleriyle ışıklandırıldı. Gösteriye katılanların bir bölümü Türk ve Alman bayrakları taşıdı.

#Almanya'daki Müslümanlar
#Fransa'daki saldırılar
#Pariser Platz
#Birlik içinde
# tavır alıyoruz
9 yıl önce