|

AP Türkiye raporunu kabul etti

Avrupa Parlamentosu, 2014 yılı Türkiye Raporu'nu kabul etti. Kararda, Türkiye ile yürütülen müzakerelerde yargı ve temel haklarla ilgili 23 ve adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili 24'üncü fasılların açılması için net bir çağrı yapılmadı. Bunun yerine bu başlıkların açılış kriterlerinin yerine getirilmesinin önemine vurguda bulunuldu.

Yeni Şafak
14:07 - 10/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:02 - 10/06/2015 Çarşamba

Rapor, AP'nin Strasbourg'daki Genel Kurul oturumunda 94 "hayır"a karşı 432 "evet" oyuyla onaylandı. Oylamada 127 parlamenter de "çekimser" oy kullandı.




Yeni fasıl açıklaması yok


Kararda, Türkiye ile yürütülen müzakerelerde yargı ve temel haklarla ilgili 23 ve adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili 24'üncü fasılların açılması için net bir çağrı yapılmadı. Bunun yerine bu başlıkların açılış kriterlerinin yerine getirilmesinin önemine vurguda bulunuldu.



Türkiye'nin Rusya ile enerji alanındaki işbirliğinin "kaygı verici" olarak tanımlandığı kararda, AB'nin enerji alanında Türkiye ile müzakerelere hız vermesi gerektiği not edildi.



Türkiye ile vize diyaloğuna da değinilen kararda, Hıristiyan Demokratların sunduğu bir önergeyle "bu alanda ilerlemenin, geri kabul anlaşması hükümlerinin Ankara tarafından tam olarak yerine getirilmesine bağlı olduğuna" dair bir ibare eklendi.



AB'ye 2014-2019 döneminde yeni üye ülke alınmayacağının hatırlatıldığı kararda, Avrupa Parlamentosu'nun 15 Nisan 2015 tarihli "Ermeni soykırımı" kararına atıfta bulunuldu.



PKK önergesi reddedildi


PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması talebi içeren bir önerge ise oy çoğunluğuyla reddedildi.



Hollandalı sosyal demokrat parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan raporda Ankara'ya demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti konularında yeterli ilerleme kaydedilmediği mesajı verildi.



Medya özgürlüğüne geniş yer verilen raporda, Akkuyu Nükleer Santral projesinin durdurulması, IŞİD'le mücadelede daha aktif rol oynanması, Kıbrıs'tan asker çekilmesi ve kapalı Maraş bölgesinin BM'ye devredilmesi de isteniyor.



Hollandalı parlamenter Kati Piri'nin hazırladığı raporda, Türkiye'nin "özellikle Kürt toplumuyla barış sürecinde kapsamlı ve sürdürülebilir bir sonuca ulaşmak için gösterdiği çabaların takdir edildiği" ifadesine yer veriliyor.



Türkiye'nin Irak ve Suriye'den gelen sığınmacılara insani yardımı sürdürdüğüne ve kimlik kartı vererek onları meşru bir statüye kavuşturduğuna vurgu yapılan raporda, mülteci kamplarının azami kapasitesini aştığı ve AB'nin Türkiye'ye konuya ilişkin aktif destek vermesi gerektiğine işaret ediliyor.



Raporda, Türkiye'nin "özellikle Kürt toplumuyla barış sürecinde kapsamlı ve sürdürülebilir bir sonuca ulaşmak için gösterdiği çabaların takdir edildiği" ifadesi de yer alıyor.



Rapor hakkında geçen ay yapılması beklenen oylama, çok sayıda değişiklik önergesi nedeniyle, raportör Piri'nin talebiyle ertelenmişti.
















#avrupa parlamentosu
#ap
#ap türkiye raporu
9 yıl önce