|

Arakan’daki tam soykırım

BM, Myanmar ordusu ve fanatik Budistlerin soykırım sözleşmesindeki 5 eylemden 4’ünü Arakanlı Müslümanlara karşı uyguladığını açıkladı. Kadınlara cinsel şiddetin de detaylı olarak anlatıldığı raporda, sorumluların cezasız kalmaması için acil eylem çağrısı yapıldı.

Haber Merkezi
04:00 - 19/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 07:51 - 19/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Sorumluların cezasız kalmaması gerektiği vurgulanan raporda acil eylem çağrısı yapıldı.
Sorumluların cezasız kalmaması gerektiği vurgulanan raporda acil eylem çağrısı yapıldı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Fatou Bensuda Myanmar’a soruşturma açılabilmesi için ön inceleme başlattığını açıkladı. Bensuda, Rohingya halkının öldürme, cinsel şiddet, yıkım ve yağma gibi zorla yerinden edilmesiyle ilgili ellerindeki bu bilgileri inceleyeceklerini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar ordusu ve fanatik Budistlerin, BM soykırım sözleşmesinde tanımlanan 5 eylemden 4’ünü Arakanlı Müslümanlara karşı uyguladığını bildirdi. BM Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonunun, 27 Ağustos’ta, Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı katliamın birinci yılında açıkladığı “soykırım” raporunun detaylı versiyonu yayımlandı. Arakan’da “soykırım”, “insanlığa karşı suçlar” ve “savaş suçları” işlendiğinin anlatıldığı 444 sayfalık raporda çarpıcı ifadelere yer verildi. 33. ve 99. hafif piyade tugaylarının sivillere yönelik “en korkunç” insanlık suçlarını işlediğinin altının çizildiği raporda, “Myanmar silahlı kuvvetleri, Arakan, Kaçin ve Şan eyaletindeki aralıksız insan hakları ihlalleri ve uluslararası suçların ana failidir” ifadeleri kullanıldı. Sorumluların cezasız kalmaması gerektiği vurgulanan raporda acil eylem çağrısı yapıldı.


SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Raporda, “Bangladeş’ten gelen göçmenler” olarak görülülen ve resmi belgelerde “Bengalli” olarak adlandırılan Arakanlı Müslümanların “yasa ile korunan grup” olduğu sonucuna varıldığı ifade edildi. Soykırım suçuna bulaşan faillerin tespit edilerek uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğine vurgu yapılan raporda, yetkili bir savcılık organının soruşturma başlatması çağrısı yapıldı. Raporda, Arakan eyaletinin yanı sıra Kaçin ve Şan eyaletinde insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işlendiğine ve uluslararası hukukun açıkça ihlal edildiğine vurgu yapıldı.

  • Myanmar’a ön inceleme
  • Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Fatou Bensuda Myanmar’a soruşturma açılabilmesi için ön inceleme başlattığını açıkladı. Bensuda, Rohingya halkının öldürme, cinsel şiddet, yıkım ve yağma gibi zorla yerinden edilmesiyle ilgili ellerindeki bu bilgileri inceleyeceklerini belirtti.

Şiddet raporlandı

Arakanlı Müslüman kadınlara yönelik cinsel şiddetin de detaylı olarak anlatıldığı raporda, 13 ila 25 yaşlarındaki genç kız ve kadınların tecavüze uğradığı, tecavüz edilen bazı erkeklerin de öldürüldüğü belirtildi. Ağustos 2017'den bu yana 10 bin Arakanlı Müslüman'ın öldürüldüğünü ve 725 bininin yerinden edildiğinin ifade edildiği raporda, misyonun 9 kitlesel katliamı belgelediği bildirildi. BM'nin dünya genelinde yankı uyandıran raporu, 875 kurban ve görgü tanığının ifadeleri, tekrar analizden geçirilmiş belgeler, videolar, fotoğraflar ve uydu görüntülerine göre hazırlandı.

#Myanmar
#Arakan
#Soykırım
6 yıl önce