|

Arap Baharı Sudan'a sıçradı

Geçtiğimiz hafta Arap Baharının toplumsal kıvılcımları Sudan'a da görülmeye başladı. İslamcılarla işbirliği içerisinde bir darbe ile işbaşına gelen Ömer Hasan Elbeşir 23 yıldır işbaşında ve ülkeyi parçalamış olmasına rağmen gitme niyeti yok.

00:00 - 16/07/2012 الإثنين
Güncelleme: 22:38 - 15/07/2012 الأحد
Yeni Şafak
Arap Baharı Sudan'a sıçradı
Arap Baharı Sudan'a sıçradı

Üniversiteli kız öğrencilerin Hartum Üniversitesi'nde pahalılık, devlet desteğinin kesilmesi aleyhine başlattıkları gösteriler diğer üniversiteler ve işçi mahallelerinde de yankı buldu. Suudi Arabistan yayınlanan Eşşarkul Evsat gazetesi 12 Temmuz tarihli sayısında Sudan Devlet Başkanı Elbeşir'in Sudan'da da uç vermeye başlayan toplumsal tepkilere yaklaşımını sürmanşetinden " Sudan Devlet Başkanı Elbeşir: Sudan'da Arap Baharı değil düşmanları dağlayan kızgın bir yaz var" başlığı ile günde-mine taşıdı. Haberin spotunda "Güvenlik güçleri Hartum Üniversitesi'ni kuşattı ve öğrencilere gerçek mermilerle ateş etti" deniliyor.

GÖSTERİLER HARTUM ÜNİVERSİTESİ'NDE

Haberin devamında Sudan'ın en büyük üniversitesi olan Hartum Üniversitesi'nde Başkan Ömer Elbeşir rejimi aleyhine gösteri yapan öğrencilerle üniversiteyi kuşatan güvenlik güçleri arasında çatışmaların yenilendiği haberi veriliyor ve güvenlik güçlerinin öğrencilere gerçek mermilerle ateş açtığı aktarılıyor. Muhalif aktivistler çatışmalarda bazı öğrencilerin yaralandığını bildirmişler.

Gazete bazı kaynaklara dayanarak güvenlik güçlerinin üniversite çevresinde görülmemiş bir sayıda toplandığı, tabancalarını göstericeler doğrulttuğu, kalaşnikof silahlar taşıdığı, üniversiteyi üçüncü kez bastığı ve gerçek mermiler kullandığı bilgilerini veriyor. Haberde Ömer Elbeşir'in yaptığı bir televizyon konuşmasında Sudan'daki bu sosyal hareketliliği Arap Baharı'nın devamı olarak görenlerle alay ettiği de aktarılıyor. Gazete, Ömer Elbeşir'in televizyon konuşmasında "Sudan'da Arap Baharı değil tüm düşmanları kavuracak kızgın bir yaz var" diyerek muhaliflerine gözdağı verdiğinin altını çiziyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayınlanan Elbeyan gazetesi de 14 Temmuz tarihli nüshasında Sudan'daki hadiseleri sürmanşetinden " Sudan güvenlik güçleri gösteriyi göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle dağıttı" başlığıyla haberleştirdi

GÖZALTINDAKİ KADINLARLA DAYANIŞMA

Haberde Sudan güvenlik güçleri ve "errabbate" ismiyle bilinen milis güçlerinin hapisteki kadınlarla dayanışma için Cuma günü gösteri yapan kişileri dağıtmak amaçlı olarak plastik mermiler ve yoğun bir şekilde göz yaşartıcı gaz kullandığına yer veriliyor.

Gazete güvenlik güçlerinin Sudan'da yaklaşık bir ay önce başlayan halk protestolarının simgesi haline gelen Cami etrafında göz yaşartıcı gaz kullandıktan sonra gözaltına alma operasyonuna başladığını ve otuzdan fazla kişinin yakalandığını da haber veriyor.

Bir Arap yazarın da ifade ettiği gibi Sudan'daki protesto gösterileri neticede kimi kavuracağı hiç de belli olmayan bir ateşin kıvılcımları gibi yayılıyor. Acıdır ki Ömer Elbeşir bölgedeki gelişmelerden ders almıyor "kızgın Sudan yazının" belki kendisini de kavurabileceğini hiç hesaba katmıyor.


Korgeneral Ömer Elbeşir, 23 yıldır Sudan Devlet Başkanı. Aynı zamanda iktidardaki Ulusal Kongre Partisi Başkanı. 1989 da Başbakan Sadık Elmehdi'yi kansız bir darbeyle devirerek iktidara geldi. 23 yıldır iktidarda. Uluslararası Ceza Mahkemesi Temmuz 4 Mart 2009'da savaş suçları ve insanlık aleyhine suçlardan dolayı Elbeşir aleyhine tutuklama müzekkeresi çıkardı.


Protestoları kız öğrenciler başlattı

Hartum Üniversitesi'nde kız öğrenciler pahalılık ve devlet desteğinin kaldırılması aleyhine gösteri yaptılar, özgürlük sloganı attılar ve rejimin yıkılması çağrısında bulundular. Sonraki günlerde gösteriler diğer üniversitelere ve başkentin güneyindeki işçi mahallelerine yayıldı.



٪d سنوات قبل