|

Arka bahçe tehdidi

ABD'nin "arka bahçesi" olarak nitelenen Latin Amerika'da artan Çin ve Rus nüfuzu Washington'u tedirgin ediyor. Bu tedirginlik ABD yönetiminin en üst düzeyinde Moskova ve Pekin'i hedef alan tehdit diline dönüşmüş durumda.

04:00 - 15/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:02 - 15/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo

Latin Amerika turuna çıkan ABD Dışişleri Mike Pompeo, Paraguay ziyaretinde Venezuela ile ilgili soruları yanıtladı. ABD Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarında, Çin ve Rusya'ya açık tehditler savurması dikkat çekti. Güney Amerika’ya yatırım yapan Çin ve Rusya’yı uyaran Pompeo, bu iki ülkenin bölge ekonomilerine yıkım ve yolsuzluk getirdiğini, örneğin Ekvador’da Çin sermayesiyle hayata geçirilen baraj projesinin başarıya ulaşmadığını söyledi, baraj projesine giren yetkililerin çoğununun rüşvet suçlamasıyla hapsedildiği ve ceza aldığını hatırlattı.

Eleştirilerini Çin’e de yönelten Pompeo, “Çin’in gelişmesini ve refaha kavuşmasını istiyoruz. Güney Amerika’da istemediğimiz şey, Çin’in çantalar dolusu parayı gösterip yetkililere rüşvet vermesi. Yolsuzluk faaliyetleri istemiyoruz” diye konuştu.

Moskova'yı hedef aldı

ABD öncülüğünde bir darbe süreciyle karşı karşıya olan Venezuela'ya Moskova desteği de Pomepo'nun gündemindeydi. Rusya’yı da Venezuela’ya eğitim amaçlı asker göndererek Maduro rejimini güçlendirmeye çalışmakla suçlayan ABD Dışişleri Bakanı, bunun ülkede huzursuzluğu arttırdığını savundu.

Pompeo, Rusya’nın Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua’ya da silah sattığını ve polis eğitim merkezi açtığını belirtti. Hızını alamayan Pompeo, Maduro hükümetinin Rusya ve Küba’dan yardım almasını da eleştirdi, “Yetkilerinin tamamını Kübalılarla Ruslara devretti” dedi. Venezuela'ya geçtiğimiz haftalarda ardı ardına Rus ve Çin uçakları, askeri ve tıbbi yardım taşımıştı.

#ABD
#Rusya
#Çin
5 yıl önce