|

Avrupa göçmen faciaları için bir araya geldi

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Akdeniz'deki tekne facialarının tekrarını önleyecek tedbirleri görüşmek için Lüksemburg'da toplandı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Mogherini, basına yaptığı açıklamada, "Akdeniz'de yaşananlarla ilgili gerçek bir Avrupa sorumluluğu geliştirmemiz gerekiyor. Bu geçmişte tümüyle yapılmadı" dedi.

Yeni Şafak
16:24 - 20/04/2015 الإثنين
Güncelleme: 13:27 - 20/04/2015 الإثنين
AA
arşiv
arşiv

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, basına yaptığı açıklamada, "Akdeniz'de yaşananlarla ilgili gerçek bir Avrupa sorumluluğu geliştirmemiz gerekiyor. Bu geçmişte tümüyle yapılmadı. Son günlerdeki ve son yıllardaki trajedilerin ardından artık daha fazla bahanemiz yok. AB'nin ve tüm üye ülkelerin daha fazla bahanesi kalmadı" dedi.



Mogherini, insan kaçakçılığıyla mücadelenin elzem olduğunu belirterek Akdeniz'deki mevcudiyetin artırılması ve ilticacıların üye ülkelere dağıtımının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.



"Ülkeler daha adil davranmalı"


İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı'nın (Frontex) güçlendirilmesi ve üye ülkelerin sığınmacı yükünün daha adil paylaşılması gerektiğini vurguladı.



İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, denizde gözetleme ve kurtarma çalışmaları ile göçmenlerin barındırılması için daha fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtti.



AB üyelerinin değerlendirdiği öneriler arasında sığınmacıların hayatlarını denizde riske atmamaları için Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde kamplar açılması ve Frontex'in Akdeniz'deki Triton sınır kontrol operasyonunun kapsamının genişletilmesi de bulunuyor.



2,9 milyon avro aylık bütçeyle Kasım 2014'te başlayan Triton operasyonunda Akdeniz'de yaklaşık 6 ayda 24 binden fazla göçmen kurtarıldı. Buna mukabil Triton'la faaliyeti sonlandırılan, İtalya'nın öncülüğündeki, daha geniş kapsamlı Mare Nostrum operasyonunda bir yılda 140 binden fazla kaçak göçmen kurtarılmıştı.



Mare Nostrum operasyonunun aylık 9 milyon avroluk "yüksek" maliyeti yanında düzensiz göçü teşvik ettiği için sonlandırılmış olması insan hakları örgütlerinin eleştirilerine konu oluyor.



BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, AB'ye ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan teknelerin batmasıyla Akdeniz'de yaşanan facialarda geçen yıl en az 3500 ve bu yıl da 1600 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.



#avrupa birliği
#avrupa birliği ülkeleri
#akdeniz göçmen faciaları
٪d سنوات قبل