|

Bağdadi devri kapandı

Irak ve Suriye’de dengeleri değiştiren IŞİD terör örgütünün lideri Bağdadi’nin ABD saldırılarında yaralandıktan sonra öldüğü doğrulandı. Musullu kaynaklara göre örgütün yeni lideri, “Ebu Ala Al-Afri” takma adıyla tanınan Abdurrahman Mustafa el-Şeyhlar.

Yeni Şafak
04:00 - 26/04/2015 Pazar
Güncelleme: 22:35 - 25/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

ABD'nin hava saldırısında yaralanan Ebubekir el-Bağdadi'nin ölümünü doğrulayan IŞİD komutanları, yeni liderlerinin Ebu Ala A



l-Afri olduğunu ilan etti. Irak haber ajansı Waradana'ya konuşan Musul'dan bir kaynak, “Örgüt komutanları, birkaç gün önce ABD'nin hava saldırısında yaralanan Bağdadi'nin ölümünü doğruladı. Açıklamada, "Bağdadi, yaralandıktan sonra götürüldüğü Suriye'nin Rakka kentinde özel doktorun kucağında öldü” ifadesi kullanıldı.Bağdadi'nin tedavisi için 9 doktorun görevlendirildiği ve Musul üzerinden kaçak yollarla ilaç getirildiği belirtiliyor.



ESKİ DOLMUŞ ŞOFÖRÜ


Irak medyasında yer alan haberlerde benzeri görülmemiş vahşet sergileyen IŞID örgütünün yeni liderinin “Ebu Ala Al-Afri” lakabını alan Abdurrahman Mustafa el-Şeyhlar olduğu bilgisi verildi. Telafer doğumlu Afri, fizik öğretmenliği ve ilahiyat eğitimi almasına rağmen dolmuş şoförlüğü yaparak para kazanıyordu. Afri'nin çoğu zaman gizli bazen de açık şekilde Büyük Pazar Camisi'nde vaaz verdiği ifade ediliyor. ABD işgal ordusunun baskıları yüzünden 2004'te memleketinden kaçan Afri, El Kaide'ye katıldı. Uluslararası terör örgütünün Irak'taki danışma kurulunun başkanı olan Afri, selefi gibi Amerikalılar tarafından gözaltına alınmış ancak belli bir süre sonra serbest bırakılmıştı.



SÖZÜ DAHA ÇOK GEÇİYOR


Bağdadi'nin ölümü kesinleşmeden önce ortaya çıkan haberlerde IŞİD'in üst düzey yöneticilerinin bir araya gelerek Afri'yi geçici lider seçmeyi düşündükleri açıklanmıştı. Örgüt içinde Bağdadi'den bile daha çok sözü geçtiğine dikkat çekilen Afri için ayrıca “Bağdadi'den daha karizmatik, daha zeki ve hitabeti daha iyi” yorumları yapılıyordu. Irak hükümetine IŞİD hakkında danışmanlık yapan Doktor Hişam el Haşimi, “Eğer Bağdadi ölürse, yerine Afri'nin geçeceği artık kesin” yorumunu yapmıştı. Afri'nin militanların uygulayacağı taktikler konusunda oldukça etkin bir isim olduğu söyleniyor.



İngiliz usulü sağlık hizmeti


IŞİD terör örgütü “kendilerine ait bir sağlık hizmeti” geliştirdiklerini duyurdu. Örgütün İslam Devlet Sağlık Hizmeti (ISHS) ismini verdiği kuruluş İngiltere'deki Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ile büyük benzerlikler taşıyor. Örgütün sağlık hizmetinin tanıltıldığı videoda yer alan Avustralyalı bir pediyatr, yabancı doktorları IŞİD'e yardım etmeleri için Suriye'ye davet ediyor. Videoda stetoskop takarak mavi cerrahi önlük giydikleri görülen doktorların NHS tanıtımlarındaki doktorlara tıpatıp benzerliği dikkat çekiyor.









#Bağdadi
#ışid
#ışid lideri öldü
9 yıl önce