|

Ban'dan çözüm çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrailli ve Filistinli liderlere sorunları diyalogla çözme çağrısı yaparak, "BM Güvenlik Konseyi, bu konuda adım atabilir ancak bu nihai olarak iki liderin çözebileceği bir konu" dedi.

Yeni Şafak
22:05 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:08 - 17/12/2014 Çarşamba
AA

Genel Sekreter Ban, 2014 yılını değerlendirmek için BM'de düzenlediği basın toplantısında BM Güvenlik Konseyi'ne getirilmesi beklenen Filistin tasarısına ilişkin soruları da yanıtladı.


Sorunun BM Güvenlik Konseyinde nasıl bir süreç izleyeceğine Konsey üyelerinin karar vereceğini kaydeden Ban, Konsey'in Ortadoğu barış süreciyle yakından ilgilenmesi dolayısıyla memnuniyet duyduğunu söyledi.


İsrail ve Filistinli liderlerle ikili görüşmelerini sürdürdüğünü anlatan Ban, "İsrailli ve Filistinli liderlere bir kez daha bir araya gelme ve sorunları diyalogla çözme çağrısı yapıyorum. BM Güvenlik Konseyi bu konuda adım atabilir ancak bu nihai olarak iki liderin çözebileceği bir konu" dedi.


Tarafların temel meselelerin farkında olduğunu ve bunu diyalogla çözebileceklerini kaydeden Ban, bu şekilde iki devletli çözüme ulaşılabileceğini ifade etti.


"Konuyla ilgili olan taraflardaki siyasi irade eksikliği nedeniyle Filistin halkı sahip olması gereken haklara sahip olamıyor" diyen Genel Sekreter Ban, şu anda uzlaşı için siyasi irade ve müzakerelerin yeniden başlaması için cesaret verici siyasi atmosfer olmadığını vurguladı.


Ban, çözüme yardımcı siyasi ortam oluşturulması gerektiğini belirterek, "Taraflar tek taraflı eylemlerden kaçınmalı. Tabii ki Filistin'deki işgal yasa dışı. Bu durum, BM kararlarıyla açıkça ifade edildi" dedi.


İsrail ve Filistin halkının yan yana barış içinde yaşamaktan başka seçenekleri olmadığını da anlatan Ban, komşuyu değiştirmenin mümkün olmadığını ve birlikte yaşamanın iki halkın kaderi olduğunu vurguladı.


BM Güvenlik Konseyi'ne henüz resmi başvuru yapılmadı


Öte yandan BMGK aralık ayı dönem başkanı ve Çad'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Zene Şerif, gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistin tasarısına ilişkin gelişmeleri kendisinin de medyadan takip ettiğini belirterek, "Bize henüz resmi olarak bir başvuru yapılmadı" dedi.


Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise tasarının hazır olduğunu söyledi ancak ne zaman oylamaya sunulacağı konusunda bilgi vermedi.


Konuya ilişkin Arap ülkelerinin New York'ta istişarelerini sürdürdüklerini, bu görüşmelerin ardından son kararın verileceği öğrenildi.

#ban
#filistin
#israil
#çözüm
9 yıl önce