|

Barış görüşmeleri huzurun tek yolu

Pakistan Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif, Afgan hükümeti ve Taliban arasında süren barış görüşmelerini "kalıcı huzur için tek sağlam yol" dediği belirtildi.

Yeni Şafak
15:22 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 12:28 - 4/08/2015 Salı
AA

Pakistan Genelkurmay Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Rawalpindi'de şehrindeki kolordu komutanları toplantısı sırasında konuşan Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif'in, Afganistan Hükümeti ile Afgan Talibanı arasında sürdürülen görüşmeler için, "Afgan hükümeti ve Afgan Taliban'ı arasındaki barış görüşmeleri kalıcı huzuru kazanabilmek için tek sağlam yoldur, bu süreci saptıranlar ve zedelemeye çalışanlar Afganistan ile bölgenin huzur ve refahına karşıdır" dediği belirtildi.



Afganistan hükümeti ve Afgan Taliban arasında barış görüşmelerinde ilk resmi görüşme Pakistan'nın Muri şehrinde 7 temmuzda yapılmıştı.



Barış görüşmelerin ikinci turu ise 31 Temmuz'da yine Pakistan'da yapılması planlanmış ancak Taliban lideri Molla Ömer'in ölmesi üzerine Taliban heyeti görüşmeyi ertelemişti.



Pakistan ve Hindistan arasındaki gerginlik


Keşmir bölgesinde, Hindistan ve Pakistan güçleri arasında yaşanan gerginliğinde ele alındığı belirtilen sözcülük açıklamasında, "Toplantıda silahlı kuvvetlerin Keşmir bölgesinde hazırlığı da görüşüldü, Orgeneral Rahil Şerif, her türlü tehdide tüm gücümüzle yanıt vermeye hazırız" dediği belirtildi.



Pakistan Ordusu bir süre önce Keşmir bölgesinde Siyal kot sınırındaki Sukhial köyüne, Hintli askerlerin ateş açması sonucu 2 kişinin öldüğünü, çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 14 sivilin de yaralandığını açıklamıştı.



Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Ufa kentindeki Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde bir araya gelen Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi arasında yapılan görüşmede, iki başbakan iki ülkenin güvenlik bürokrasinin önce Yeni Delhi'de daha sonra da İslamabad'da bir araya gelmesi konusunda karara varmıştı.



İngiltere'den 1947 'de bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ile Pakistan, nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman olan Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de 3 kez savaştı. Hindistan, Pakistan'ı kontrolü altında tuttuğu Cammu Keşmir'i saldırı yapmaları için militanlara silahlandırmakla suçlarken, ayrılıkçıların 1989'dan bu yana devam eden silahlı eylemlerinde 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği ifade ediliyor.



Keşmir bölgesinin bir kısmı da, Çin'in kontrolü altında bulunuyor.



#Pakistan
#Taliban
#keşmir
9 yıl önce