|

Batı Erdoğan’a çok muhtaç: Amerikan dergisinden Avrupa’ya Türkiye’yle anlaş çağrısı

Türkiye’nin jeostratejik satranç tahtasında önemini yükselttiğini ve Batı’nın Erdoğan’la acilen barışması gerektiğini vurgulayan bir çalışma kaleme alındı. Foreign Policy dergisinde yayınlanan makalede, Türkiye’nin enerji koridorlarında kilit öneme sahip olduğu ve Rusya’yı dengelemede Erdoğan’ın desteğine hiç olmadığı kadar ihtiyacı olduğu kaydedildi. Yazıda, Batı’nın Erdoğan’ı dinlememenin bedelini ağır ödediği de belirtildi.

Dış Haberler
00:00 - 24/06/2022 Cuma
Güncelleme: 21:46 - 23/06/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

ABD merkezli Foreign Policy (FP) dergisi, Ukrayna savaşı sonrası küresel diplomasinin merkezi haline gelen Türkiye’nin edindiği stratejik kazanımlarla ilgili bir analiz yayımladı. Maximilian Hess tarafından kaleme alınan ve “Batı Neden Erdoğan’la Şimdi Barışmalı?” başlıklı makalede, Batılı devletlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilişkilerini acilen düzeltmesi gerektiğine işaret edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen dış politika sonucu Türkiye’nin bölgede kilit bir pozisyon elde ettiğini belirten Hess, Batı’nın Rusya’ya karşı ekonomik savaşta, Erdoğan’ın ve Türkiye’nin desteğine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

SATRANÇ TAHTASINDA YÜKSEK PROFİLE SAHİP

  • “Batı’nın Erdoğan’a her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğu” belirtilen analizde ‘Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü acımasız savaş, Türkiye’nin jeostratejik satranç tahtasındaki profilini büyük ölçüde yükseltti’ ifadelerine yer verildi. Avrupa’yı bekleyen enerji kriziyle ilgili Ankara’nın kilit bir öneme sahip olduğunu ifade eden Hess, “Türkiye, önemli boru hatları üzerinden enerji erişimini kontrol ettiği için Avrupa enerji kaynaklarının yeniden düzenlenmesinde kilit bir oyuncu olacak” dedi.

SAVAŞIN GİDİŞATINI BELİRLEYEBİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaş boyunca kritik kararlar aldığı ifade edilen yazıda, “Türk Boğazları üzerinden Karadeniz’e erişimi kontrol eden Erdoğan, şubat ayı sonlarında savaş gemilerine geçişi, kritik bir şekilde kapattı” denildi. Savaşın gidişatının Türkiye’nin desteğine bağlı olduğuna işaret edilen çalışmada, “Türk silah teslimatları genişletilirse, Ukrayna’nın zafer şansı önemli ölçüde artacaktır” sözleri kullanıldı.

BATI BEDELİNİ AĞIR ÖDEDİ

  • Batı’nın, Erdoğan’ın endişelerine kulak asmamanın bedelini ağır ödediğini vurgulayan Hess, “Batı’nın da Rusya’ya karşı ekonomik savaşta, Türkiye’nin yanında olmasına ihtiyacı var. Tek başına Ankara’nın desteği, Rus mallarının Karadeniz’e giriş çıkışını kısıtlayabilir. Türkiye’yi gemiye almak, yaptırım uygulamalarındaki en büyük deliklerden birini tıkayabilir” sözlerini sarf etti.

BAĞIMSIZ POLİTİKA UYGULUYOR

Batı’nın, Türkiye ile uzlaşmasının Kremlin üzerinde Ukrayna savaşının ötesinde bir baskı oluşturacağını belirten yazar, Türkiye’nin, Rusya’nın ilişik olduğu üç cephe olan Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ anlaşmazlığında kilit oyuncu olduğunu kaydetti. Erdoğan’ın Batı’dan bağımsız bir politikayla bu cephelerde sert güç kullanmaktan çekinmediğini belirten Hess, “Erdoğan ile yeniden başlayan bir ortaklık, Moskova’nın küresel nüfuzunu kısıtlama çabasında daha fazla baskı noktası sunuyor” dedi.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Foreign Policy
#Rusya
#Avrupa
#Moskova
#Maximilian Hess
2 yıl önce