|

Beyrut'ta Filistinlilerden İsrail'e tutuklama tepkisi

Lübnan'daki Filistinliler İsrail'in idari tutukluluk uygulamasına tepki olarak açlık grevi yapan Filistinlilerle dayanışmak amacıyla başkent Beyrut'taki Uluslararası Kızılhaç Örgütü binası önünde toplandı. İsrail'in uygulamalarını protesto eden grup, Filistinlileri siyonistlerin ellerine bırakmayacaklarını ifade etti.

Yeni Şafak
15:47 - 11/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:56 - 11/08/2016 Perşembe
AA

Lübnan'daki Filistinliler, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara destek amacıyla gösteri düzenledi.



Filistinliler, İsrail'in idari tutukluluk uygulamasına tepki olarak açlık grevi yapan Filistinlilerle dayanışmak amacıyla başkent Beyrut'taki Uluslararası Kızılhaç Örgütü binası önünde toplandı.



Eylemde konuşan İsrail Hapishanelerindeki Tutukluları ve Ailelerini Koruma Derneği Başkanı Ömer Zeyn, hapishanelerdeki Filistinlilerle dayanışmak için bir araya geldiklerini belirterek tutuklu Filistinlileri, siyonistlerin ellerine bırakmayacaklarını ifade etti.



AA muhabirine konuşan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Lübnan sorumlusu Mervan Abdulal ise, idari tutukluluk uygulamasına karşı olduklarını belirterek, "Bilal Kayid, 14 yıldan uzun süredir hapishanedeydi. Serbest kalması gerekirken idari tutukluluk yüzünden çıkamadı. Şu an hastanede ve hayatı tehlikede. Bu bir savaş suçudur." dedi.



Göstericilerden Filistinli Halid Fehd, "Filistin'in özgürlüğü için hayatlarından vazgeçen bütün tutuklulara destek olma amacıyla toplandık" diye konuştu.



İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren sol eğilimli Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de 15 Haziran'da kararı protesto için açlık grevine başlamıştı. Kayid'e destek vermek için İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler 17 Temmuz'da açlık grevine girmişti.



İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.



#İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular
#Beyrut
#Filistinliler
#İsrail'e protesto
8 yıl önce