|

Bir daha yaşanmasın

Sırpların Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna’yı kuşatmasının yıldönümünde, eller şehitler için duaya açıldı. Kuşatma boyunca bin 598’i çocuk olmak üzere 11 bin 541 sivil hayatını kaybetmişti.

Yeni Şafak
04:00 - 7/04/2015 Salı
Güncelleme: 20:15 - 6/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Bosna Hersek'in bağımsızlığını kazandığı referandumun hemen ardından, Sırp birliklerinin 6 Nisan 1992 tarihinde, başkent Saraybosna'yı kuşatmasının 23. yıl dönümü kapsamında, şehirde anma etkinlikleri düzenlendi. İkinci Dünya Savaşı'nda, 6 Nisan 1945'te Nazi Almanyası'nın işgalinden kurtulan ve bu nedenle aynı zamanda “Saraybosna Şehir Günü” olarak da kutlanan bu günde, Saraybosnalılar her iki savaşta da hayatını kaybeden kurbanlarını andı.



KOVAÇİ DEĞİŞMEZ ADRES


Anma etkinlikleri kapsamında, ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybedenler için yapılan Sönmeyen Ateş Anıtı'nda tören düzenlendi. Heyetler burada anıta çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunarak, dua etti. Daha sonra, Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kabrinin de bulunduğu Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret edildi. Kovaçi'deki törene, Bosna Hersek'in yeni başbakanı Denis Zvizdiç de katıldı. Anma etkinlikleri kapsamında ayrıca, Saraybosna Kuşatması boyunca hayatını kaybeden çocuklar için yaptırılan anıtın önünde de tören düzenlendi.



HEM NAZİLER HEM SIRPLAR


6 Nisan günü, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna için hem iyi hem de kötü anıları içinde barındırıyor. Saraybosna, İkinci Dünya Savaşı'nda 6 Nisan 1941 tarihinde, Almanya tarafından bombalandı. Saraybosna, eski Yugoslavya Ordusu'nun işgalci kuvvetlere karşı başlattığı operasyon sonucu, dört yıl sonra yine aynı gün, 6 Nisan 1945'te düşman işgalinde kurtarıldı. Saraybosna'nın kurtuluşunun 47. yıl dönümünde, 6 Nisan 1992 tarihinde yeniden saldırıya uğradı. Sırp birlikleri tarafından kuşatılan ve her gün bombaların yağdığı kent, 31 Temmuz 1995 tarihine kadar kuşatma altında kaldı.


#bosna
#bosnahersek
#bosna soykırımı
9 yıl önce