|

BM Güvenlik Konseyi'ne beş yeni geçici üye seçilecek

BM Genel Kurulu'nda bugün yapılacak oylamayla BM Güvenlik Konseyi'nde 2016-2017 yıllarında görev yapacak beş geçici üye belirlenecek.

Yeni Şafak
04:00 - 15/10/2015 Thursday
Güncelleme: 05:20 - 15/10/2015 Thursday
AA

BM'nin uluslararası barış ve güvenliği sağlamadan sorumlu birimi BM Güvenlik Konseyi'ne beş yeni geçici üye seçilecek. 15 üyeli Konsey'de beş daimi üye bulunuyor. Geçici 10 üye ise ikişer yıllık dönemler halinde Konsey'de yer alıyor.



Bu 10 geçici üyenin de her yıl beşi yenileniyor. Bu yıl yenilenecek beş üyelik için sadece beş adayın olması seçimleri formaliteye dönüştürdü. 2016-2017 yılı için Japonya, Mısır, Ukrayna, Uruguay ve Senegal'in bugünkü oturumda seçilmesi bekleniyor.



Bu yıl sonunda iki yıllık görev süreleri dolacak ülkeler ise Afrika grubundan Çad ve Nijerya, Asya-Pasifik grubundan Ürdün, Latin Amerika ve Karayipler grubundan Şili ve Doğu Avrupa grubundan Litvanya.



BMGK üyelikleri BM'nin beş coğrafi bölgesi arasında dağıtılıyor. Batı Avrupa ve diğerleri grubundan bu yıl yeni üye seçilmeyecek. Türkiye'nin de yer aldığı gruptan geçen yıl İspanya ve Yeni Zelanda Türkiye'yi geçerek BMGK'ya seçilmişlerdi.



Yeni üyeler 1 Ocak'ta Konsey'deki görevlerine başlayacak ve 31 Aralık 2017'ye kadar bu görevde kalacaklar.

#BM Genel Kurulu
#BM Güvenlik Konseyi
#seçim
#Güvenlik Konseyi
9 years ago