|

BM şantaja boyun eğdi

İsrail’in kanlı Gazze işgali ve hızla artan Yahudi yerleşimlerinin ardından gözler BM Güvenlik Konseyi’nin alacağı Filistin kararına çevrilmişti. Ancak Avrupa’da esen “Filistin’i tanıma rüzgarı” BMGK’da lafta kaldı. ABD ve İsrail’in baskı ve şantajları işe yaradı. Tasarının BMGK’da reddedilmesiyle birlikte Filistin halkı yeni yıla yine hayal kırıklığıyla girdi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:42 - 31/12/2014 Çarşamba
Diğer
İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısı kabul edilmedi. BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada 8 ülke lehte oy kullanırken ABD ve Avusturalya tasarıya ret oyu verdi. İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda ise çekimser kaldı.

‘KORKAKÇA BİR KARAR'

Evet oyu kullanan ülkeler ise Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya oldu. Tasarı, kabul için gerekli olan 9 oyu sağlayamadı. İsrail, kararı “büyük bir memnuniyet”le karşılarken, barış için yıllardır bekleyen Filistin halkı yeni işgaller, tutuklamalar, toprak gaspı ve hak ihlalleri bekliyor.

İsveç’in Filistin’i devlet olarak tanımasının ardından, İngiltere, İspanya, İrlanda ve son olarak Fransa’da parlamentolar Filistin’in devlet olarak tanınması isteğiyle hükümetlere çağrıda bulunmuştu. Ancak beklentilerin yükseldiği İngiltere’nin Filistin tasarısı oylamasında çekimser kalması dikkat çekti. İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Lyall Grant yaptığı açıklamada, karar tasarısının içeriğinin büyük bir bölümünü desteklediklerini ancak çekimser oy kullanma kararı aldıklarını söyledi. Filistinliler için barış ve adalet kampanyaları yürüten “Filistin Dayanışma Kampanyası” adlı sivil toplum kuruluşu, İngiltere’nin çekimser kalmasına tepki göstererek kararın “korkakça” olduğunu bildirdi. 

İSRAİL’LE YAKIN İŞBİRLİĞİ 

İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası 13 Ekim’de Filistin’in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 274 oyla kabul etmişti. Ancak oylamada, İngiltere Başbakanı David Cameron ile koalisyon hükümetini oluşturan Muhafazakar ve Liberal Demokrat Partilerin bakanları çekimser kalmayı tercih etmişti. İngiliz hükümeti, “Filistin devletinin tanınabileceğini ancak bunun iki devletli bir çözümü sağlayan müzakerelerin parçası olması gerektiğini” savunuyor. Dolayısıyla İsrail ile yakın işbirliği olan ve son Gazze işgaline de İsrail ordusuna yaptığı askeri yardımlarla dolaylı destek veren İngiltere’nin Ortadoğu politikasının olası bir anlaşmaya kadar değişmesi beklenmiyor. 

KANADA’DAN  LOBİ

Öte yandan oylama öncesi İsrail’in aylardır yaptığı baskılara Kanada da destek verdi. Kanada, Filistin için yapılacak tarihi oylamaya saatler kala bir çağrıda bulunarak, konsey üyelerinden tasarıyı reddetmelerini istedi. 

2017 için umutlar azaldı

Kabul edilmeyen BMGK karar tasarısı, Ortadoğu sorununda 12 ay içinde barışa ulaşılmasını ve İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarından 2017 yılının sonuna kadar çekilmesini öngörüyordu. Tasarının kabulü için BMGK’da 9 oy gerekiyordu. Ancak bu çoğunluk sağlansa bile ABD’nin veto etmesine kesin gözüyle bakılıyordu.


Obama ümitleri boşa çıkardı

2014’ün son saatlerinde alınan Filistin karşıtı karar, ABD Başkanı Barack Obama’nın –göreve geldiği 2008 yılından bu yana olduğu gibi– Ortadoğu sorununa çözüm bulmak yerine İsrail yanlısı tutuma devam edeceğinin de mesajını vermiş oldu. ABD’nin BM Büyükelçisi Samantha Power ise, oylamayla ilgili yaptığı konuşmada, tasarının yalnızca bir kesimin kaygılarını dile getirdiğini iddia etti ve İsrail’in güvenliğinin göz önüne alınmadığını savundu.


 


ABD ve İsrail baskı yaptı

Tasarıya karşı çıkan ülkeler, iki tarafın, “barış” görüşmeleriyle uzlaşabileceği bahanesini öne sürerken, çözüm adına attığı her adım Tel Aviv yönetiminin saldırganlıklarıyla karşılık bulan Filistin yönetimi ise BMGK’dan çıkan sonuca tepkili. Hamas, karar tasarısının kabul edilmemesini, “barış sürecinin başarısızlığı” olarak değerlendirdi. Filistin’in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, Filistin’in mücadeleyi sürdüreceğini belirtirken, Fetih Hareketi sözcüsü Ahmed Assaf ise, Filistin karar tasarısının kabul edilmemesinin, ABD ve İsrail’in BM’ye üye ülkelere uyguladığı baskı ve şantajdan kaynaklandığını söyledi. Assaf, “ABD, İsrail terörünün yanında olduğunu ispatladı. ABD, güvenilirliğini kaybediyor. Karizması dünya önünde sarsıldı. Biz başarısız olmadık. Filistin davasını uluslararası toplumun önüne koyarak zafer elde ettik” ifadelerini kullandı.


Ortadoğu barışı için iddialı çıkışlarda bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu 1  Eylül 2010 tarihinde  Beyaz Saray'da ağırlamıştı. 

#İsrail
#Filistin
#Doğu Kudüs
#BMGK
9 yıl önce