|

Brezilya ayakta

Yüzbinlerce Brezilyalı ülkenin çeşitli şehirlerinde son dönem ortaya çıkan yolsuzlukları ve Dilma Rousseff hükümetinin ekonomi politikalarını protesto etmek için sokaklardaydı. Protestolar Brazilya'nın başkenti Brasilia ve bütün eyalet başkentleri dahil toplam 260 şehirde yapıldı.

Yeni Şafak
11:57 - 17/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 09:07 - 17/08/2015 Pazartesi
DHA

Protestolar Brazilya'nın başkenti Brasilia ve bütün eyalet başkentleri dahil toplam 260 şehirde yapıldı. Gösterilerin odağında 2 milyar doları bulan ulusal petrol şirketi Petrobras'ta yapılan yolsuzluklar ve son dönemde kötüye giden ve 2015 itibariyle yüzde 1,5 oranında küçülmesi beklenen ekonomiden duyulan rahatsızlık vardı.



Başkent Brasilia, Rio de Janeiro, Porto Alegre, Belen, Maceio, Salvador, Belo Horizontee Vitoria gibi ülkenin en büyük şehirlerinde yapılan hükümet karşıtı gösterilere binlerce kişi katıldı. Gösterilerin en büyüğü Brezilya'nın sanayi başkenti Sao Paulo'da gerçekleşti.



DİLMA ROUSSEFF'İN AZLİ İSTENDİ


Birçok şehirde bazı göstericiler, Petrobras yolsuzluklarında hükümetinin ve dolayısıyla kendisinin sorumlu olduğu gerekçesiyle Dilma Rousseff'in başkanlık görevinden el çektirilmesi için siyasi yargılanma başlatılması talebinde bulundular. Dilma Rousseff hakkında, son seçimlerde yüzde 3,5 puan farkla yendiği rakibi senatör Aecio Neves önderliğindeki Sosyal Demokrasi Partisi ve diğer sağ muhalif gruplar tarafından sunulan yirmiden fazla “politik yargılama" önerisi mecliste görüşülmek üzere sırasını bekliyor.


Öte yanda bizzat şirket kaynakarına göre 2 milyar doları bulan Petrobras yolsuzluğu ve doların önlenemez yükselişi ve ekonomide yaşanan diğer olumsuz gelişmeler Rousseff'in imajını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Yapılan son anketler Rousseff'in imajının yüzde 70 oranında gerilediğini gösteriyor.



Brezilya hükümeti ise ülke çapında hükümetlerine karşı yapılan gösterilerin "demokrasinin işleyinin bir kanıtı" olarak görüldüğünü açıkladı. Ancak Dilma Rousseff'in "azledilmesini" isteyen bazı politik grupları da "darbe manevrası" yapmakla suçladı.



SENDİKALARDAN DİLMA'YA DESTEK


Brezilya Başkanı Dilma Rousseff daha önce halkın oylarıyla seçilmiş bir başkan olduğunu vurgulayarak hiçbir şekilde istifa etmeyeceğini açıklamıştı. Muhalefetinin dünkü eylemine karşılık İşçi Partisi (Partido dos Trabalhodores-PT) "demokrasinin savunulması" için önümüzdeki perşembe günü bütün ülkeyi kapsayacak eylem çağrısında bulundu. Brezilyanın 12 büyük sendikasının lideri Dilma Rousseff'e destek bildirisi yayınlayarak perşembe günkü eylemde yer alacaklarını açıkladılar.

#DİLMA ROUSSEFF
#brezilya
#brezilya yolsuzluk gösterisi
9 yıl önce