|

Canımızla Türk kardeşlerimizin yanındayız

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Ceyhun, Türkiye ve Afganistan'ın kültürel, tarihsel ve kader ortaklığı olduğunu belirterek, "Canımızla, kanımızla, malımızla Türk kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Yeni Şafak
00:27 - 2/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:33 - 1/03/2016 Salı
AA

Türkiye ve Afganistan arasında 1 Mart 1921'de imzalanan Türkiye-Afganistan İttifak Antlaşması'nın 95. yıl dönümünde Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliğinde resepsiyon düzenlendi.



Gecede konuşan Büyükelçi Ceyhun, iki ülke arasındaki dostluk anlaşmasında kardeşlik, samimiyet ve işbirliğinin olduğuna vurgu yaparak, bu anlaşmanın "Benim derdim senin derdin, benim saadetim senin saadetin, benim dostum senin dostun, senin düşmanım benim düşmanımdır" anlamına geldiğini söyledi.



Kurtuluş Savaşı'nda Afgan halkının Türkiye'nin yanında yer aldığını, Afgan kadınlarının da mücevherlerini satarak Türk halkının özgürlüğe kavuşmasında katkıda bulunduğunu hatırlatan Ceyhun, aynı şekilde Türk halkının da son yıllarda zor günler yaşayan Afganistan halkının yanında yer aldığını vurguladı. Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali sırasında Türk halkının kendilerine sürekli destek olduğunu anımsatan Ceyhun, günümüzde de ülkesinin istikrara kavuşması ve yeniden inşası yolunda Türkiye'den büyük destek görmeye devam ettiklerini belirtti.



Ceyhun, Afganistan'daki mevcut durumun kendi tercihleri olmağını da dile getirerek, yerli, bölgesel ve küresel terörizme karşı kendi imkanlarıyla mücadele verdiklerini söyledi.



Terörle mücadelede başarız olmaları halinde bölgede vahşet yaşanacağının altını çizen Ceyhun, "Afganistan'da dünya ve bölge adına terörizme karşı bir savaş yürütüyoruz. Bu kararlıklıkla ve istikrarlı bir şekilde terörizme karşı savaşmaya devam edeceğiz. İnşallah bu savaşı da kazanacağız" şeklinde konuştu.



Ceyhun, "Türkiye ile stratejik ortaklığımız var. Kültürel, tarihsel ve kader ortaklığımız var. Her zaman Türkiye'nin yanındayız. Canımızla, kanımızla, malımızla Türk kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Yaşasın Afgan-Türk dostluğu" dedi.



"Türkiye'nin Afganistan'a desteği sürecek"

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Afganistan'la 1921'de imzalanan anlaşmanın TBMM Hükümeti'nin ortak sınırı bulunmayan bir ülkeyle imzaladığı ilk anlaşma olduğunu hatırlatarak, "Aradan geçen zamanda Türk ve Afganistan halkları arasındaki manevi bağlar kopmuyor, güçlenerek devam ediyor. İki kardeş halk birbirlerinin kederlerini, sevinçlerini her zaman paylaşmaya devam ediyor" dedi.



18 Ekim 2014'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afganistan'a yaptığı ziyaretin son dönemde önemli bir kilometre taşı olduğunu ve 46 yıl aradan sonra ilk defa bir Türk Cumhurbaşkanının ziyareti olarak tarihe geçtiğini hatırlatan Yalçın, bu tarihten itibaren Türkiye-Afganistan ilişkilerinde önemli mesafeler alındığına işaret etti.



Yalçın, ihtiyaç duyulan bütün sektörlerde Türkiye'nin Afganistan'a olan desteğini sürdürmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.



Dostluk gecesine, Türkiye-Afganistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Kurucular Kurulu Başkanı AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Başbakan Başdanışmanı Ömer Faruk Korkmaz, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya ve yabancı misyon şefleriyle çok sayıda davetli katıldı.



Katılımcılara geleneksel Afgan müziği eşliğinde ülke mutfağından lezzetler ikram edildi. Gecede ayrıca iki ülke ilişkileri anısına fotoğraf sergisi açıldı.

#Afganistan
#Amanullah Jayhoon
#Başbakan Başdanışmanı Ömer Faruk Korkmaz
#Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın
8 yıl önce