|

'Çatışmasızlık bölgeleri'nin ömrü 6 ay

Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye'de kuracağı çatışmasızlık bölgelerinin ömrünün 6 ay olacağı ancak sürenin uzatılabileceği açıklandı.

Yeni Şafak
09:05 - 8/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 09:09 - 8/05/2017 Pazartesi
Reuters
Suriye'nin El-Vaer bölgesinde yaşayan siviller, Fırat Kalkanı ile teröristlerden temizlenen bölgelere tahliye ediliyor.
Suriye'nin El-Vaer bölgesinde yaşayan siviller, Fırat Kalkanı ile teröristlerden temizlenen bölgelere tahliye ediliyor.

Rusya, Türkiye ve İran arasında geçen hafta Suriye'de güvenli bölgeler kurulması amacıyla imzalanan çatışmasızlık bölgesi muhtırasına göre ülkede altı ay süreyle çatışmaların sona ereceği dört bölge kurulacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Cumartesi günü yayımladığı muhtıranın ayrıntılarını anlatan belgeye göre ilk çatışmasızlık bölgesi İdlib vilayetini ve komşu vilayetler Hama, Halep ve Lazkiye'deki bazı bölgeleri kapsıyor.

Diğer üç çatışmasızlık bölgesi ise ülkenin kuzeyindeki Humus, başkent Şam'ın doğusundaki Doğu Guta bölgesi ve güneyde Suriye-Ürdün sınıra yakın bir bölgeyi kapsıyor.

  1. Anlaşmanın garantörleri Rusya, Türkiye ve İran çatışmasızlık bölgelerinin nihai sınırlarını 4 Haziran'da belirlemiş olacak. Üç garantörün de mutabık kalması halinde çatışmasızlık bölgelerinin geçerlik süresi kendiliğinden uzayacak.

Muhtıra, çatışmasızlık bölgelerinde Suriye hükümet güçleri ve silahlı muhalifler arasındaki tüm çatışmalara son verilmesini öngörüyor. Ayrıca insani ve tıbbi yardım koridorları açılacak, hasar görmüş altyapı onarılacak ve yerlerinden olmuş insanların geri dönmesi sağlanacak.

Garantör ülkeler; DEAŞ, Nusra Cephesi ve benzeri silahlı gruplarla çatışmasızlık bölgeleri içinde ve dışında mücadeleye devam etmek için gereken tüm tedbirleri alma taahhüdünde de bulundu.




#Suriye
#Beşşar Esed
#Rusya
#Türkiye
#İran
#Çatışmasızlık Bölgeleri
7 yıl önce