|

CIA yerine İsrail devrede

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA), Suriyeli muhaliflerin eğitilip donatılması programını yürüten Amman’daki operasyon merkezini Ocak ayında kapatmasının ardından İsrail yönetimi Suriye'nin güneyinde Esed rejiminin ilerleyişini durdurmak adına çalışmalarına hız verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2018 Salı
Güncelleme: 01:27 - 20/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Esed rejimine karşı muhaliflere yardım.
Esed rejimine karşı muhaliflere yardım.

İsrail merkezli yayın yapan Haaretz gazetesi, Tel Aviv’in 1967’den beri işgal altında tuttuğu Suriye’ye ait Golan Tepeleri bölgesindeki muhaliflere silah ve cephanelik yardımı yaptığını yazdı. Gazetenin haberine göre, en az yedi muhalif grup, İsrail’den silah ve cephaneliğin yanı sıra para yardımı da alıyor. Konuyla ilgili araştırmalar yapan analist Elizabeth Tsurkov, İsrail’in bu yöntemle Esed rejiminin Golan’ı ele geçirmesini önlemeye çalıştığını belirtti. Tsurkov’a göre Tel Aviv ve muhalif gruplar arasında beklenti farklılıkları bulunuyor. Bazı muhaliflerin, İsrail’in Esed rejiminin devrilmesine yardım edeceğini dahi umduğunu belirten Tsurkov, Netanyahu yönetiminin tek derdinin, muhaliflerin, rejim ve İsrail arasında bir koruma kalkanı gibi görev yapmasını devam ettirmek olduğunu kaydetti. Suriye-İsrail sınırındaki bölgelerin çoğu muhaliflerin elinde bulunuyor.


İsrail ordusu geçen Kasım ayında işgal altında tuttuğu Golan tepelerinden Suriye'nin Kuneytra bölgesinde bulunan Esed rejimine ait mevzileri hedef almıştı.

#İsrail
#ABD
#CİA
6 yıl önce