|

CIA'dan itiraf: Seçimlere müdahale ettik

Rusya’nın Trump lehine ABD seçimlerine karıştığı tartışılırken CIA’dan itiraf geldi. Eski CIA Başkanı James Woolsey, ABD’nin de başka ülkelerdeki seçimlere müdahale edip etmediği sorusuna “muhtemelen evet” cevabını verdi. Woolsey, “Demokrasinin menfaatine, sadece iyi bir amaç için” diye devam etti.

Yeni Şafak
04:00 - 19/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:32 - 19/02/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
CIA, 1973’te Şili’de Salvador Allende yönetimine karşı yapılan darbede de baş rolü oynadı.
CIA, 1973’te Şili’de Salvador Allende yönetimine karşı yapılan darbede de baş rolü oynadı.

CIA'nın eski başkanlarından James Woolsey, Amerikan istihbarat teşkilatının kirli tarihine ilişkin itiraflarda bulundu. Woolsey, CIA’nın kimi ülkelerdeki seçimlere “demokrasiyi korumak” bahanesiyle müdahil olduğunu kabul etti. Son olarak mevcut CIA Başkanı Michael Pompeo, ülkesinin Venezuela’da Maduro yönetimini devirmek için harekete geçtiğini itiraf etmişti.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) eski başkanlarından James Woolsey, itiraf dolu açıklamalarda bulundu. Amerikan Fox televizyonuna, Rusya’nın, ülkesindeki seçimlere ABD Başkanı Donald Trump lehine müdahale ettiği iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in 13 Rus vatandaşı ve 3 Rus kuruluş hakkındaki suç duyurusuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Woolsey, ABD’nin de başka ülkelerdeki seçimlere karıştığını itiraf etti.

BAHANE ‘DEMOKRASİYİ KORUMAK!’

Program sırasında, ABD’nin de başka ülkelerdeki seçimlere karışıp karışmadığına ilişkin soru üzerince Woolsey, “Muhtemelen evet” cevabını verdi. Eski CIA başkanı, ülkesinin demokrasiye müdahalesini ise, ‘iyi bir amaç için’ iddiasıyla savundu. Woolsey, “Ancak komünistlerin iktidara gelmesini engellemek için, sistemin iyiliği içindi yani demokrasinin menfaatine, sadece iyi bir amaç için” ifadelerini kullandı. Bill Clinton’un başkanlığı döneminde CIA başkanlığı yapan Woolsey’in sözleri, Rusya’nın Londra Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından, “Her şeyi anlatıyor” yorumuyla paylaşıldı.

VENEZUELA’DA AKTİF

Eski CIA başkanının itirafı, şu an görevde bulunan CIA Başkanı Michael Pompeo’nun, Temmuz ayında yaptığı Venezuela açıklamalarını akıllara getirdi. Pompeo da, Aspen Enstitüsü’nün düzenlediği güvenlik konferansında, Venezuela hükümetini devirmeye çalıştıklarını itiraf etmişti. Venezuela’daki durumu görüşmek üzere Meksika ve Kolombiya’yı ziyaret ettiğini açıklayarak, “Hem kendileri hem de bizim için daha iyi sonuçlar elde etmek üzere, yapabilecekleri şeyleri anlamalarına yardımcı olmaya çalışıyordum” diyen CIA Başkanı, Meksika ve Kolombiya’nın da Washington’ın planlarına dahil olduğuna işaret etmişti.

YAPTIRIM TEHDİDİ

CIA Başkanı Pompeo, ‘ABD’nin Latin Amerika’da pek çok hikayesi olduğunu’ da söyleyerek dalga geçmişti. CIA’nın bölgedeki çok sayıda ülkenin tarihinde yer alan ‘hikayeleri’ kanlı darbeler, diktatörler ve ölüm mangalarını içeriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Pompeo’nun açıklamalarıyla ilgili yorum yapmazken, Venezuela’ya “güçlü ve hızlı ekonomik yaptırım” tehdidinde bulunmuştu. Bazı ABD’li yetkililer, 2016 yılında gazetecilere verdikleri brifinglerde, “Maduro’nun 2018 yılında sona erecek görev süresini tamamlayabileceğinden şüphe duyduklarını” ifadelerini kullanmıştı.

#Trump
#​Rusya
#James Woolsey
#ABD
6 yıl önce