|

Çin’den Kuzey Kore sorununa çözüm önerisi

Kore yarımadasında müzakere ve diyalog için hala umut olduğunu söyleyen Çin Dışişleri Bakanı Vang, "Kuzey Kore'nin nükleer füze programını, ABD ile Güney Kore'nin de büyük çaplı ortak askeri tatbikatlarını durdurması halinde bölgedeki kriz aşılabilir" dedi.

Yeni Şafak
10:48 - 8/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:12 - 8/03/2017 Çarşamba
AA
Diğer
Diğer

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Kuzey Kore'nin nükleer füze programını ve ABD ile Güney Kore'nin de büyük çaplı ortak askeri tatbikatlarını askıya alması durumunda bölgedeki krizin aşılabileceğini bildirdi.



Vang, 12. Çin Ulusal Halk Kongresi 5. Dönem Genel Kurulu kapsamında başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, Washington ve Seul yönetimlerinin Kuzey Kore nükleer tehdidine karşı Güney Kore'de mevzilendirmeyi planladığı Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füze sistemi, Güney Çin Denizi ve Kore yarımadasındaki gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Pyongyang yönetimin önceki gün yaptığı balistik füze denemeleriyle Kore yarımadasında tansiyonun tekrar yükseldiğini hatırlatan Vang, Çin'in önerisinin "Kuzey Kore'nin nükleer füze programını askıya alması, ABD ve Güney Kore'nin ise büyük çaplı askeri tatbikatları geçici olarak durdurması olduğunu" söyledi.




İlgili ülkelerin karşılıklı denetim mekanizmaları kurarak yapılan çalışmaları takip etmesi gerektiğini dile getiren Vang, bu sayede yarımadanın nükleerden arındırılması ve barışın tesisi için gerekli koşulların oluşacağını savundu.



Vang, "Nükleer silah kullanmak güvenliği temin etmez. Buna karşı güç kullanmak ise nükleer sorunun çözülmesi için bir çıkış yolu değildir. Müzakere ve diyalog için hala umut var." diye konuştu.



"Yol yakınken THAAD sürecini durdurun"


Vang, THAAD'ın Güney Kore'ye konuşlandırılması durumunda, bu füze sisteminin Kore yarımadasının dışındaki askeri faaliyetlerin de takip ve izlemesinde kullanılabileceğine dikkati çekti.



THAAD'ın, Çin'in stratejik güvenlik çıkarları için tehdit teşkil ettiğini belirten Vang, Washington ve Seul hükümetlerine "yol yakınken süreci durdurun” çağrısı yaptı.



Güney Çin Denizi


Güney Çin Denizi'nde çok taraflı işbirliklerinin artmasını umduğunu dile getiren Vang, "ABD'nin söz konusu bölgeye ilişkin tutumunun değişmesi durumunda Güney Çin Denizi'nin Çin-ABD ilişkileri için çok geniş bir işbirliği ortamı sunacağını" bildirdi.



Güneydoğu Asya'da istikrarın bölge ülkelerinin çabaları ile sağlandığına vurgu yapan Dışişleri Bakanı Vang, "birilerinin bu konuda provokatif eylemlere girişmesi durumunda, bölge ülkelerin direnciyle karşılaşacağını" söyledi. Vang Yi, bölgedeki istikrarın zarar görmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.







#Güney Çin Denizi
#THAAD
7 yıl önce