|

'Çözüm için diyalog şart'

- Afrika Birliği Libya Temsilcisi Delita: Afrika Birliği Libya Temsilcisi Delita Muhammed Delita, Libya'daki sorunun "ancak diyalogla" çözülebileceğini söyledi. Delita açıklamasında, "Silahlar, Libya halkına hizmet etmez. Halkın, mazinin üzerine sünger çeken yeni bir hoşgörü merhalesine başlamaya ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. "Afrika Birliği ilgili ve komşu ülkelerle koordineli olarak krizin çözümüne ilişkin bir yol haritası sunacak"

Yeni Şafak
13:00 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 11:03 - 18/11/2014 Salı
AA
.
.
Delita,  Libya'da "devletin çöküşüne neden olacak" tüm etkenlerin mevcut olduğunu ifade ederek, uluslararası toplumun "ülkeyi kurtarmak" için gerekli önlemleri almasının önemine değindi.


Bölgesel faktörler, Libya'nın karmaşık yapısı, kabile ve gruplar arasındaki sürtüşmeler nedeniyle "ülkedeki çatışmaların bitme ihtimalini" bu şartlarda düşük gördüğünü dile getiren Delita, Afrika Birliği'nin ilgili ve komşu ülkelerle koordineli olarak krizin çözümüne ilişkin bir yol haritası sunacağını kaydetti.


Libya halkının üzerinde mutabık kalacağı siyasi bir çözüm için ülkedeki taraflara diyalog çağrısı yapan Delita, "Silahlar, Libya halkına hizmet etmez. Halkın, mazinin üzerine sünger çeken yeni bir hoşgörü merhalesine başlamaya ihtiyacı var" dedi.


İspanya'nın başkenti Madrid'te ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya'nın katılımıyla düzenlenecek Libya'ya komşu ülkelerin bakanlar toplantısından krizin çözümü için iyi sonuçlar çıkmasını temenni ettiğini aktaran Delita, Afrika Birliği'nin çözüm için uluslararası ve bölgesel çabaları desteklemek üzere Birleşmiş Milletlerle koordine halinde olduğunu kaydetti.


Afrika Birliği'nin Libya'da "devletin çökmesini" engellemeye çalıştığını dile getiren Delita, bu ülkedeki durumun Afrika'nın güvenliği ve deniz yoluyla Avrupa'ya etkileri olduğunu vurguladı.


Muammer Kaddafi'nin devrildiği 2011 yılından bu yana "ülkede demokrasinin tökezlediğini" ifade eden Delita, söz konusu durumun, uluslararası, bölgesel ve ülke içindeki tarafların çıkar çatışmalarından kaynaklandığını vurguladı.


Kaddafi'nin devrilmesine katkıda bulunan ülkelere, Libya'nın istikrarına da destek verme çağrısı yapan Delita, ülkedeki çatışan tarafların, uluslararası ve bölgesel çekişmelerden istifade ettiğini de sözlerine ekledi.
#Afrika Birliği Libya Temsilcisi Delita Muhammed Delita
#Libya
#Afrika Birliği
9 yıl önce