|

Cumhurbaşkanı İngiltere vatandaşlığından çıktı

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum'un, İngiltere vatandaşlığından çıktığı belirtildi. Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Fuat Masum'un, Baas rejimi döneminde seyahat edebilmek için İngiltere'den aldığı pasaport ve vatandaşlık kimliğini iade ettiği" ifade edildi.

Yeni Şafak
13:08 - 28/12/2014 Pazar
Güncelleme: 11:16 - 28/12/2014 Pazar
AA
Fuad Masum
Fuad Masum
Açıklamada, Masum'un, söz konusu pasaport ve vatandaşlık kimliğini, İngiltere'nin Bağdat Büyükelçiliğine bir teşekkür mektubuyla teslim ettiği kaydedildi. 


Irak Anayasası, devlet yönetimindeki üst düzey idarecilerin çifte vatandaşlıklarını sürdürmelerini yasaklıyor. Nuri Maliki'nin yerine başbakan olan Haydar el-İbadi de 15 Eylül'de İngiltere vatandaşlığından vazgeçtiğini duyurmuştu. 


Saddam Hüseyin döneminde Irak'taki Şii ve Kürt siyasiler, Bağdat yönetiminin onayı alınmadan Irak pasaportu ile yurt dışına çıkamıyordu. Ayrıca birçoğu, Avrupa ülkelerinden siyasi sığınma talep etmişti. Rejimin baskıları nedeniyle muhalif siyasilerin önemli bir kısmı, hayatının bir dönemini yurt dışında geçirdi. Bu durum, Baas rejiminin yıkıldığı 2003 yılına kadar devam etti.
#Irak
#Bağdat
#Fuat Masum
9 yıl önce