|

Denizde göçmen soykırımı

İtalya’daki Sicilya adasının en büyük kenti Palermo Belediye Başkanı Orlando, “Avrupa’nın bencilliği yüzünden bir soykırıma tanık oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
04:00 - 8/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 03:20 - 8/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Avrupa'da yaşanan göçmen kriziyle ilgili İtalya'nın güneyindeki Sicilya adasının en büyük kenti Palermo Belediye Başkanı Leoluca Orlando'dan çarpıcı bir açıklama geldi. Akdeniz'de neredeyse gün aşırı yaşanan tekne faciaları ile ilgili konuşan Orlando “Avrupa'nın bencilliği yüzünden bir soykırıma tanık oluyoruz” ifadelerini kullandı. Avrupalı liderlere ülkelerine daha çok mülteci kabul etme çağrısı yapan Orlando göçmen trajedilerinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.



6 AYDA 200 BİNE ULAŞTI


Yaşanan son tekne faciasında 600 kadar Afrikalı göçmen taşıdığı belirtilen bir gemi Libya açıklarında alabora olmuş 400 kişinin kurtarıldığı 25 kişinin de hayatını kaybettiği belirtilmişti. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) yıl başından bu yana geçen 7 ayda Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşan göçmen sayısının ise 188 bine ulaştığını ve bu sayının yakın zamanda 200 bini geçecek olmasından endişe duyulduğunu belirtmişti. Geçen yılın tamamında 219 bin göçmen Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmış, yaklaşık 3 bin 500 göçmen ise yaşamını yitirmişti.



2 bin kişi öldü


Sadece bu sene Avrupa'ya ulaşmaya çalışan 2 bin kaçak göçmen Akdeniz'de hayatını kaybetti. Göçmenlerin son aylarda yöneldiği Manş Denizi kıyısında bulunan Fransız liman kenti Calais'de de yüzlerce göçmen İngiltere'ye gitmek umuduyla tır ve trenlere atlayarak hayatlarını tehlikeye atıyor. 3 bin 500'den fazla kaçak göçmenin geçen hafta tüneli kullanarak, Fransa'dan İngiltere'ye geçmeye çalıştığını biliniyor.



Bin 400 sığınmacı çocuk kayıp


İsveç'e sığınmacı olarak gelen ve yanlarında bir refakatçisi olmayan bin 400 çocuğun kayıp olduğu belirtildi. İsveç Devlet Radyosu EKOT'un Göçmenler Dairesi'ne dayandırarak yayınladığı rapora göre, İsveç'e gelen bin 400 çocuk sığınmacıdan haber alınamadığı belirtildi. Çocukların 18 yaşından küçük olduklarını belirten uluslararası sivil toplum kuruluşu “Save the Children” örgütünün İsveç sorumlusu Sara Granath, çocukların akibetinden kaygı duyduklarını ve çocukların bulunması için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Öte yandan Göçmenler Dairesi'nin yayınladığı rapora göre, 2014'te 7 bin 49 refakatsiz çocuk sığınmacının İsveç'e geldiği belirtilerek, bu rakamın 2015'te 15 bini geçebileceği ifade edildi. Temmuz ayı itibarıyla ülkeye 12 bin refakatsiz çocuk sığınmacı geldiği belirtildi.





#göçmenler
#kaçak göçmenler
#mülteciler
#Uluslararası Göç Örgütü
9 yıl önce